Danas obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba

0
Komunalac add

Danas obilježavamo Međunarodni dan starijih osoba. Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, što znači da ove godine obilježavamo njegovu 30. godišnjicu.

Predsjednica Gradske udruge umirovljenika Vrbovec Ankica Pavičić uputila je čestitku umirovljenicima povodom dana starijih osoba i zaželjela im mnogo zdravlja uz poruku da se moraju čuvati osobito sada za vrijeme pandemije COVID-19.

Inače, pojava pandemije COVID-19 u 2020. godini nužno je javnozdravstvene i programske intervencije usmjerila prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti zdravlju starijih osoba u institucijskoj skrbi, poput domova za starije osobe kao najosjetljivijem dijelu populacije.

Među svim osobama preminulim od COVID-19 u Hrvatskoj je udio osoba u institucijskoj skrbi manji od četvrtine, što također govori o uspješnom odgovoru na epidemiju temeljenu na radu zaposlenika u sustavima zdravstva i socijalne zaštite, ali i na solidarnosti svih građana. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije povodom brige za starije u aktualnoj pandemiji jest: Ne napuštamo nikoga!

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime