Danas obilježavamo Dan bijele rode

0
Foto: Željka Šabarić (Zeleni prsten)
Komunalac add

Danas (24. kolovoza) obilježavamo Dan bijele rode. Ovaj se dan obilježava s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda je dio identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu.

U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj gnijezdi između 1100 do 1300 parova od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save. Zagrebačka županija u kojoj gnijezdi oko 250 parova bijele rode je uz Sisačko-moslavačku najbogatija županija rodama.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i ove će godine u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina te udrugom Zdenčina 1562 obilježiti Dan roda tradicionalnom 17 kilometara dugom biciklijadom „Put bijele rode“ u nedjelju 18. rujna 2022. godine od 14:00 sati. Okupljanje je na Trgu Stjepana Radića 1, Društveni centar Zdenčina, a cilj je u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina. Na taj način biciklijada spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji.

Prijave se primaju do 8. rujna 2022. do 12:00 h na e-mail: tzpisarovina@pisarovina.hr ili klikom na ovdje. Prvih 100 prijavljenih dobiva poklon pakete s majicama i platnenim vrećicama, ručak te besplatni razgled Zavičajnog muzeja Donja Kupčina! Za sudionike biciklijade bit će organiziran prijevoz bicikala i biciklista iz Pisarovine do starta.

Inače, roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrani se  vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog modernizacije poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja te prekomjerne upotrebe pesticida. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime