Danas je zadnji dan plaćanja u kunama

0
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Komunalac add

Danas završava dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani, osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama.

Hrvatska je 1. siječnja 2023. postala 20. članica eurozone, kada je počelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje završava danas, 14. siječnja, u 24 sata – prenosi HRT.

Dvojnim optjecajem željela se olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima, a prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga ostatak novca trebali dobivati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro.

Inače, građani mogu isključivo tijekom dvanaest mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No pritom kod Fine i pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure besplatna je bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, kunsku gotovinu građani mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Hrvatska narodna banka (HNB) gotov će novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. siječnja 2024. bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice bez vremenskog ograničenja.

Za lakše privikavanje građana na novu valutu ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je počelo u rujnu prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.

Također, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime