Danas je Dan ružičastih majica

0
Komunalac add

Danas je Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, na inicijativu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Brojne su škole diljem zemlje pozvale svoje učenike da danas na nastavu odjenu ružičastu majicu i pošalju poruku o borbi protiv nasilja. Akciji su se pridružili i vrbovečki osnovnoškolci.

U obilježavanju mogu sudjelovati svi, možete se u znak podrške fotografirati i objaviti fotku uz oznaku #NasiljePrestajeOvdje.

Inače, ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica, poznatijeg kao Pink Shirt Day, pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime