Dan Zagrebačke županije

0
Foto: TZ Zagrebačke županije
Komunalac add

Zagrebačka županija danas slavi svoj dan. Prošle su točno 262 godine otkako je 17. srpnja 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak za Comitatus Zagrabiensis, administrativnu cjelinu koja se tada prostirala sve do Jadranskoga mora. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Danas je Zagrebačka županija znatno teritorijalno manja, ali je jedna od gospodarski najuspješnijih hrvatskih županija, a ove godine slavi 28. obljetnicu postojanja.

„Svim žiteljima Zagrebačke županije čestitam njihov Dan! Svi zajedno možemo biti ponosni što imamo status jedne od najrazvijenijih i najsigurnijih županija u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, po prosječnim mjesečnim neto plaćama zaposlenih s područja Zagrebačke županije smo na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba, na drugom mjestu smo i po neto dobiti poduzetnika, a na trećem smo mjestu po broju zaposlenih u RH. Zahvaljujući tako dobrim rezultatima Županija je mogla nastaviti s investicijama u školstvu, zdravstvu, komunalnoj infrastrukturi te dati snažnu podršku poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama civilnog društva, civilnoj zaštiti i zdravstvenom sustavu koji su odigrali ključnu ulogu u ovoj godini za nama koju ćemo, nažalost, pamtiti po pandemiji i potresu“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Budući da jučer ipak nije konstituirana Županijska skupština Zagrebačke županije, a samim time nije ni oformljeno Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja, ove je godine izostala tradicionalna Svečana sjednica Županijske skupštine koju smo uvijek održavali na sam Dan Zagrebačke županije i u sklopu koje smo dodjeljivali godišnja, ali i životna priznanja našim najuzornijim žiteljima“, rekao je Kožić te najavio da će jedna takva Svečana sjednica sigurno biti upriličena prvom prilikom čim za to budu zadovoljeni svi potrebni uvjeti.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime