Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

0
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Komunalac add

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji se obilježava 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. godine slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Hrvatski časnički zbor Vrbovec poziva svoje članove te građane Vrbovca, Dubrave, Gradeca i Farkaševca da se uključe u aktivnosti odavanja počasti povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Odavanje počasti u Vrbovcu organizira Grad Vrbovec u četvrtak, 17. studenog u 18:45 sati kod spomen obilježja Hrvatska kocka te u 19 sati u Ulici poginulih branitelja. Obilježavanje u Gradecu, Dubravi i Farkaševcu u organizaciji općina i HČZ Vrbovec započinju istog dana u 17 sati.

U obilježavanju će sudjelovati i učenici OŠ Dubrava, PŠ Farkaševac te OŠ Gradec.

Povodom obilježavanja ovog blagdana, u ponedjeljak je na Mjesnom groblju u Rakovcu održana komemoracija koju su organizirali načelnica općine Rakovec, Brankica Benc i mjesni župnik vlč. Darko Rogina uz nazočnost učenika Osnovne škole i članova  Hrvatskog časničkog zbora iz Vrbovca.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime