Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Hrvatski sabor u ožujku ove godine donio je Odluku o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka u Vrbovcu također je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Delegacija Grada Vrbovca predvođena gradonačelnikom Denisom Kraljem i njegovim zamjenikom, delegacija Gradskog vijeća Grada Vrbovca predvođena predsjednikom Hrvojem Herčekom i vijećnicima, članovi obitelji poginulih vrbovečkih branitelja, zatim delegacija Hrvatskog časničkog zbora, delegacija vrbovečke HVIDRA-e i ostali građani danas su paljenjem svijeća odali počast onima koji su svoje živote dali za obranu domovine.

Na današnji dan prije 29 godina pao je Vukovar, tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

U Vukovaru se danas obilježava 29. godišnjica sloma obrane toga grada na desnoj obali Dunava, koji je u neprijateljske ruke pao nakon tromjesečne opsade i najkrvavije bitke Domovinskog rata.

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara i ove godine prolazi Kolona sjećanja, ali zbog epidemioloških mjera ne očekuje se ni približno toliko sudionika kao prošlih godina.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime