Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka te u Ulici poginulih branitelja, u Vrbovcu je večeras odana počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izaslanstvo Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom Markom Beloševićem, vijećnici Gradskog vijeća Grada Vrbovca, članovi obitelji poginulih vrbovečkih branitelja, braniteljskih udruga, predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec i vrbovečke HVIDRA-e te brojni građani paljenjem svijeća su odali počast onima koji su svoje živote dali za obranu domovine. Povorka se zatim uputila u Ulicu poginulih branitelja gdje je također paljenjem lampaša odana počast stradalim braniteljima. Molitvu je vodio župni vikar Mihael Hertarić.

Sutra se u Hrvatskoj obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na taj je dan prije 31 godinu  pao Vukovar, nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno 48 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime