Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka te u Ulici poginulih branitelja, u Vrbovcu je večeras odana počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata u povodu 30. obljetnice „Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“.

Delegacija Grada Vrbovca predvođena gradonačelnikom Denisom Kraljem i njegovim zamjenikom Markom Beloševićem, delegacija Gradskog vijeća Grada Vrbovca predvođena predsjednikom Krunoslavom Sohorom i vijećnicima, članovi obitelji poginulih vrbovečkih branitelja, zatim predstavnici braniteljskih udruga, delegacija Hrvatskog časničkog zbora i delegacija vrbovečke HVIDRA-e danas su paljenjem svijeća odali počast onima koji su svoje živote dali za obranu domovine.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja Hrvatska kocka održana je sveta misa u crkvi sv. Vida za poginule i umrle branitelje u Vukovaru i za sve žrtve Domovinskog rata. Svetu misu predvodio je župni vikar Mihael Hertarić. Po završetku mise, povorka se uputila prema Ulici poginulih branitelja gdje je također paljenjem lampaša odana počast stradalim braniteljima.

Podsjetimo, sutra 18. studenoga u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Na taj je dan prije 30 godina pao Vukovar, nakon tri mjeseca opsade i više od 6,5 milijuna granata koliko je palo na grad. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno 48 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime