“Dan s Jožom” obilježen u Vrbovcu

0
Komunalac add

Tradicionalni „Dan s Jožom“ obilježen je danas u Vrbovcu povodom 22. obljetnice smrti saborskog zastupnika, čelnika HSS-a i narodnog tribuna Josipa Pankretića. Na manifestaciji, uz obitelj pokojnog Josipa Pankretića, okupili su se i brojni članovi HSS-a te ostali gosti.

Obilježavanje „Dana s Jožom“ započelo je polaganjem vijenaca na njegovu grobu u Dijanešu, a nastavilo se misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Vida u Vrbovcu, koju je služio velečasni Zoran Grgić. Nakon mise u gradskoj je vijećnici održan prigodni program uz dodjelu priznanja „Josip Pankretić“.

U ime domaćina manifestacije, Gradske organizacije HSS-a Vrbovec, okupljene je prvi pozdravio v.d. predsjednika organizacije Marko Belošević. –Hvala vam što se došli u Vrbovec obilježiti 22. godišnjicu smrti Josipa Pankretića, najvećeg sina vrbovečkog kraja i neka njegove riječi o poštenju, pravici i miru budu vječna pratilja svih nas koji se aktivno bavimo politikom – poručio je Belošević.

Godine prolaze, no sjećanja na riječi i život Josipa Pankretića ne blijede, istaknula je predsjednica Županijske organizacije HSS-a Zagrebčke županije Martina Glasnović. –Mnoge nepravde na koje je u svojim saborskim raspravama ukazivao Josip Pankretić i danas su prisutne u našoj domovini, a njegov životni put i riječi daju nam jasan smjer kojim trebamo ići – rekla je Glasnović.

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika HSS-a te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. –Svima želim zahvaliti na ovom višegodišnjem štovanju našega Jože i ponosan sam što sam dio priče koja se vezuje uz Jožu Pankretića. Isto tako svim današnjim dobitnicima priznanja i zahvalnica čestitam što su svojim radom zaslužili biti nagrađeni likom i djelom Josipa Pankretića – naglasio je Frankić.

Ove godine Zlatnu je značku s Likom Josipa Pankretića primio Zdravko Pankretić, sin narodnog tribuna Josipa Pankretića i dugogodišnji član HSS-a.

Priznanja „Josip Pankretić“ dodijeljena su Josipu Abramoviću (Vrbovec), Zdenki Perlić ( Sv. Ivan Zelina), posthumno Stjepanu pl. Kosu (Velika Gorica), Josipu Roginiću (Velika Gorica), Mirku Bakšiću-Jurka (Jastrebarsko), Stjepanu Šoštariću (Jastrebarsko), Stjepanu Vajdiću (Marija Gorica), Josipu Tursanu (Brdovec), Božici Jankeš (Velika Gorica), Ankici Obranić (Samobor), Zlatko Heršak (Vrbovec) i Emil Edo Kresnik (Brdovec). Zahvalnica ŽO HSS-a Zagrebačke županije dodijeljena je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Gaj.

Ulomke iz knjige „Glejte jednu stvar“, koja objedinjuje saborske govore Josipa Pankretića, čitale su Katarina Zadrija i Alojzija Tvorić Kučko iz udruge Osebunjek. Večer je upotpunila Ivana Matuna izvedbama poznatih kajkavskih popevki.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime