“Dan s Jožom”

0
Komunalac add

Tradicionalni Dan s Jožom u subotu je 18. put održan u Vrbovcu i to povodom 20. obljetnice smrti saborskog zastupnika, čelnika HSS-a i narodnog tribuna Josipa Pankretića. Na ovoj manifestaciji, uz obitelj pokojnog Josipa Pankretića, okupili su se i brojni članovi HSS-a te ostali gosti.

Na njegovu grobu u Dijanešu položeni su vijenci, a komemorativna svečanost nastavljena je u župnoj crkvi Sv. Vida Vrbovec gdje je misu zadušnicu služio velečasni Dominik Jaić. Prigodom 20. obljetnice smrti Josipa Pankretića u Narodnoj knjižnici Vrbovec otvorena je prigodna izložba kojom je prikazan život i rad dugogodišnjeg saborskog zastupnika Hrvatske seljačke stranke te velikog borca za prava „malog čovjeka“. 

Uz to, promovirani su prigodan žig i dopisnica s likom Josipa Pankretića, koje je ovom prilikom izradio poznati vrbovečki filatelist Stjepan Zdenko Brezarić.

U sklopu ovog obilježavanja u Vrbovcu je održana svečana sjednica Županijske i Gradske organizacije HSS-a. Okupljenima se obratio Krešo Beljak, predsjednik HSS-a i saborski zastupnik. – Joža Pankretić je bio čovjek koji se borio protiv nepravde, prvi je u Hrvatskom saboru progovorio protiv privatizacijske pljačke koju je provodio HDZ. Sjećam ga se kao čovjeka koji je prvi jasno i glasno govorio protiv uvozničkih i trgovačkih lobija koji uništavaju hrvatsko selo i hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju. Prvi je govorio da saborski zastupnici ne trebaju imati poseban status i biti posebna kasta u hrvatskom društvu – rekao je Beljak te zaključio kako je Josip Pankretić svojim djelovanjem HSS-u priskrbio 17 saborskih mandata. – On je stao na čelo obespravljenog, opljačkanog i  moralno uništenog naroda. To je bio Joža Pankretić i to je bio HSS. Svi mi bi se danas, 20 godina nakon njegove smrti, trebali zapitati što smo kao stranka u tih 20 godina od njegove politike provodili. Zapitajmo se da li bi Joža odobravao poteze ove stranke u proteklih 20 godina – rekao je Beljak te pozvao da u budućnosti sve odluke stranke budu u skladu sa stajalištima kakva su zastupali velikani HSS-a, bez podjele na lijeve i desne.

Stjepan Kožić, potpredsjednik HSS-a i župan Zagrebačke županije istaknuo je da su mnogi govore Josipa Pankretića slušali i analizirali. – Mi koji smo imali prilike bit s njim i učit od njega smo privilegirani i to će nam uvijek biti poticaj za daljnji rad. Ono što je Joža govorio i dalje je aktualno, osobito kada je riječ je poljoprivrednim proizvođačima i problemima s kojim se oni susreću u sustavu gdje su izrazito jaki uvoznički lobiji. Želja mi je da i u Saboru, ali i na ostalim razinama više govorimo o poljoprivredi – istaknuo je Kožić te dodao kako očekuje da će HSS u budućnosti biti puno jača i značajnija politička opcija u Hrvatskoj, bez koje se neće moći donositi značajnije odluke, a to je, kako kaže, na tragu onoga što su velikani naše stranke zamišljali.

Dejan Jaić, predsjednik vrbovečkog HSS-a također je govorio o životu i nasljeđu Josipa Pankretića, a pritom se posebno osvrnuo na činjenicu kako je pokojni Joža uvijek bio među ljudima. – Znao je da je zbližavanje i privlačenje ljudi formula koja donosi uspjeh. Moramo dati da bi mogli dobiti. Iako je odlika današnjeg vremena jedna svojevrsna otuđenost, moramo se tome oduprijeti i približit se ljudima, narodu – zaključio je Jaić.

Svečanost je organizirala Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije i Gradska organizacija HSS-a Grada Vrbovca.

Na svečanoj sjednici uručena su stranačka priznanja najzaslužnijim članovima HSS-a. Ove godine Zlatnu je značku s Likom Josipa Pankretića primio Vlado Horina iz Velike Gorice. Priznanja „Josip Pankretić“ dodijeljena su Ivanu Mikulčiću (Velika Gorica), Željku Perhotu i Damiru Lukačiću (Gradec) te Josipu Stepincu (Krašić).

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime