Dan roda u Zagrebačkoj županiji

0
Komunalac add

Javna Ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 9. rujna 2018. godine u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini, manifestacijom “Rodino ljeto u Kupčini”.

Dan roda u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje broja roda zbog nestanka njihovog prirodnih staništa. Bijela roda je dio identitet hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu. Hrvatska je svojom bioraznolikošću jedna od najbogatijih zemalja Europe.

Podsjetimo, desetu godinu za redom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini“ na području Županije. Ovim projektom se vlasnicima ili korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Inače, U 2017. godini zabilježeno je 293 gnijezda, čak 25 gnijezda više nego prethodne godine. Vrbovec je, uz Ivanić, grad s najvećim brojem gnijezda bijelih roda u Zagrebačkoj županiji.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime