Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

0
Komunalac add

U Hrvatskoj se 5. kolovoza obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Dan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. 5. kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja je državni blagdan i neradni dan.

Povodom obilježavanja ovog važnog događaja u Vrbovcu će se u ponedjeljak 5. kolovoza održati polaganje vijenaca kod spomen obilježja Hrvatska kocka, s početkom u 9 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime