Dan otvorenih vrata hitne službe

0
Komunalac add

M.K.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije danas obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe u gradovima Zagrebačke županije, među kojima je i Vrbovec.

Ove godine u vrbovečkoj su hitnoj organizirali Dan otvorenih vrata. Stanovnici grada i okolice mogu  posjetiti i razgledati hitnu, izmjeriti tlak i snimiti EKG.

Današnjim obilježavanjem pokušava se ukazati na važnost brzine i učinkovitosti hitne službe, koju usporavaju brojni pozivi za slučajeve koji nisu hitni. Tako su djelatnici vrbovečke službe prošle godine pregledali ukupno 5700 pacijenata, od čega su za dvije tisuće izlazili na teren, da bi na kraju samo 550 slučajeva uistinu bilo hitno.

  • Ne trebaju zvati za grlobolju, temperaturu, bolove u križima i slično. Hitnu pomoć treba zvati kada osoba ne diše, kada nema pulsa, kada su iznenada nastali problemi sa disanjem, kada je osoba bez svijesti, kod nekih većih ozljeda i krvarenja. To su situacije kada je liječnička pomoć potrebna odmah i kada treba pozvati hitnu službu putem broja 112, pojašnjava voditeljica Ispostave Vrbovec doktorica Antonija Zec.

Dodaje kao u Vrbovcu trenutno djeluje 5 timova hitne službe, sastavljene od 5 liječnika, 9 medicinskih sestara i tehničara, što čini broj od 26 djelatnika.

  • Htjela bi i napomenuti, s obzirom da je sutra Praznik rada i produženi vikend, kako vrbovečka hitna praznikom, subotom i nedjeljom djeluje kroz dežurnu ambulantu od 8 ujutro do 20 sati navečer,  gdje se mogu javiti stanovnici s tegobama koje bi inače liječili kod obiteljskog liječnika, najavila je Zec.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime