Dan općine Rakovec

0
Komunalac add

M.K.

  • Nama u Rakovcu kategorija male općine komparativna je prednost i mi jednostavno ne želimo biti veći, poručila je načelnica općine Brankica Benc.

Rakovec, najmanja općina Zagrebačke županije, jučer je obilježila Dan općine. Predsjednik tamošnjeg vijeća Branko Herček na svečanoj je sjednici okupljene uputio u bogatu povijest Rakovca, u kojoj se ističe datum 15. svibnja 1526. godine, kada je u Rakovcu zasjedao Hrvatski sabor koji je ga je proglasio glavnim trgovištem za tadašnju vojsku. Istaknuo je kako se i sadašnje vodstvo općine, kao i njihovi preci, trudi ostaviti dobar povijesni trag u upravljanju općinom. Načelnica Brankica Benc istaknula  je kako je Rakovec  pod različitim političkim i ekonomskim okolnostima neko vrijeme postao pasivan kraj bez perspektive, što se promijenilo 1993. godine osnivanjem općine Rakovec.  

Razvoju, kazala je Benc, svakako doprinose i vrijedni poljoprivrednici, te mali ali uspješan skup poduzetnika i obrtnika. Posebno je ponosna na činjenicu da je u protekloj godini u svakom selu realiziran barem jedan projekt, među kojima se izdvajaju sanacija nerazvrstanih cesta, društvenih domova, te nastavak realizacije projekta vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok. Tu je i uređenje osmogodišnje škole u Rakovcu, sve sufinancirano uz pomoć Zagrebačke županije. Općina ujedno sufinancira troškove vrtića i prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 5 posto a zahvala je upućena ponovno Zagrebačkoj županiji koja je, kazala je Benc, za razliku od države prepoznala vrijednost malih sredina, te potpomogla sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u iznosu od 75 posto. Osim Županije Benc je spomenula i tvrtku Eko flor odnedavno zaduženu za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada na području općine Rakovec, potom Županijsku upravu za ceste uz čiju se pomoć saniraju općinske ceste, te Hrvatske vode koje su brzom intervencijom spriječile veće štete za vrijeme listopadskih poplava, te sanirale krizne dijelove u daljnjoj obrani od poplava. Uz planiranu izgradnju vježbaonice općina je ove godine već počela obnavljati društvene domove, sanirati nerazvrstane ceste, a planira pristupiti i izradi Strateškog razvojnog programa općine za razdoblje do 2020. godine, kojeg bi prijavili na Mjeru 7.1. ruralnog razvoja. Uz to se razmišlja i o gradnji nogostupa, te obnovi kapelica i župne crkve.

Načelnica Benc stoga je frustrirana pričama o potrebi ukidanja malih lokalnih samouprava.

  • Teško je na kraju ne osvrnuti se na neinteligentnu i negativnu percepciju politike i javnosti o malim općinama, te planovima o njihovom ukidanju. Mišljenja sam da je svaka općina u Hrvatskoj opravdala svoje postojanje, te će uz veću i pravedniju fiskalnu decentralizaciju općine biti glavni subjekti  ravnomjernog razvoja, uostalom kao i do sada. Poznato je da su mali sistemi uvijek bili učinkovitiji, te ja nama u Rakovcu kategorija male općine komparativna prednost i mi jednostavno ne želimo biti veći, poručila je za kraj.

U ime gostujućih načelnika i gradonačelnika okupljenima se obratio gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, uz pohvale vodstvu općine.

  • Mogu reći kako ste vi možda najbolji primjer u Hrvatskoj da male općine s malim proračunom mogu napraviti puno toga. Znate napisati projekte, znate pokucati na prava vrata, te se na terenu vide efekti sinergije jedne domaće ekipe koja si je dala zadatak nešto napraviti za svoj kraj. Svojim radom ponekad kod mene pobuđujete i ljubomoru, a to je u svakom slučaju pohvalno,  čestitao je Bregović.

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić također se osvrnuo na problem planova ukidanja općina, gradova ali i županija.

  • Svi ostvareni projekti u ovoj općini idu u prilog zaključku načelnice Benc oko  centralne države i drugih institucija koje govore o tome kako male općine nemaju smisla i kako ih treba ukinuti. Spominju su i gradovi i županije. Tvrdnje bez argumenata su kako će nakon ukidanja tih lokalnih samouprava procvasti gospodarstvo naše zemlje. Uzrok tome je što se ova, ali i ranije vlasti skrivaju iza mnogo stvari koje nisu učinile, a za što netko mora biti kriv. Nažalost, krivnja je u ovom slučaju pala na male lokalne samouprave. Ja vjerujem kako to neće proći i kako će činjenice dokazati kako to nema smisla, istaknuo je Kožić te nadodao da će županija, koliko god bude u mogućnosti, pomoći općinama u poboljšanju uvjeta života njihovih stanovnika.

 

 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime