Dan općine Preseka

0
Komunalac add

Stanovnici Preseke jučer su proslavili Dan općine i blagdan svetog Petra Apostola. Tim povodom u župnoj crkvi održano je misno slavlje, a nakon toga i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednici su prisustvovali brojni gosti, među kojima i saborski zastupnik te gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, zatim potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Marijo Vlahović, zamjenik gradonačelnika Vrbovca Stjepan Grošanić, predstavnici okolnih općina i brojni drugi gosti.

Načelnik općine Preseka Ivan Pavliček govorio je o razvoju općine od njena osnutka 1993. godine, pri čemu je istaknuo kako je bilo potrebno puno rada da bi se opravdalo postojanje općine. 

Posebno je izdvojio projekte vezane uz izgradnju prometne infrastrukture do 2013. godine, rekavši da je u tom razdoblju asfaltirano 16 kilometara županijskih cesta (od toga je devet kilometara prošireno), asfaltirano je pet kilometara novih lokalnih cesta, a obnovljeno je šest kilometara.

Uz to smo popravili oko deset kilometara naših nerazvrstanih cesta, izgradili smo oko 15 kilometara novih cesta, a isto toliko smo ih asfaltirali – podsjetio je Pavliček te dodao da su izgrađena i tri velika mosta na potocima i pet manjih prolaza preko kanala.

 – Velik problem predstavljaju nam i brojna klizišta koja redovito moramo sanirati, osobito na područjima gdje se obavlja poljoprivredna djelatnost. Također smo obavili cijelu rekonstrukciju električne mreže, koja je bila u vrlo lošem stanju, a postavili smo i javnu rasvjetu u svim naseljima naše općine – naglasio je načelnik.

Pavliček smatra da se i s malim proračunom, ali uz dobru suradnju puno toga može napraviti, a dokaz tome je, kako kaže, izgradnja nove školske zgrade, koja je izgrađena sredstvima Europske investicijske banke. Od radova je istaknuo i izgradnju nove zgrade zdravstvene ambulante te rekonstrukciju zgrade općine.

To je slika dvadeset godina rada, međutim promjenom na čelu općine 2013. godine svi započeti projekti i planirani projekti nažalost su stali, ali mi se moramo okrenuti novim izazovima i krenuti dalje. Nakon jeseni prošle godine i izvanrednih izbora punih smo osam mjeseci „liječili financijske rane“  da bi konačno krajem svibnja ove godine „odahnuli“. Cijelo vrijeme radili smo na projektima kako bi mogli krenuti u ozbiljne radove za naš kraj – zaključio je Pavliček.

 

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Marijo Vlahović istaknuvši da je županija u posljednjih deset godina na području Preseke uložila preko deset milijuna kuna.

 – U razdoblju pred nama tri su važna projekta koji obuhvaćaju i ovu općinu. To je naravno projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb istok, drugi veliki projekt je integrirani javni prijevoz čime ćemo bolje povezati Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju te grad Zagreb, ali i pojedine gradove i općine. Jedan od najnovijih projekata je uvođenje širokopojasnog interneta – istaknuo je Vlahović.
Na kraju je govorio saborski zastupnik Branko Hrg. Posebno se osvrnuo na važnost lokalnih samouprava.

Ovaj kratki pregled rada od 1993. godine samo je dodatan dokaz o nužnosti postojanja općina. Potrebno je napraviti analizu o tome što je učinjeno u 22 godine od kada je ustrojena ovakva lokalna samouprava, ne smijemo olako prihvatiti razmišljanje o tome da treba ukinuti pojedine općine, jer one brinu o funkcioniranju najvažnijih institucija na svom području. Apsolutno sam uvjeren da je mala općina kao što je Preseka imala značajnu ulogu u očuvanju života na ovom području – rekao je Hrg.

 

Povodom Dana općine presečka Udruga žena Ruka mira za posjetitelje je otvorila i stalni postav izložbe etno baštine presečkog kraja Tak je to zgledalo negdar, koja se već sedam godina nalazi u zgradi općine.

Naravno, nakon službenog programa za stanovnike Preseke i njihove goste organizirana je i prigodna zabava u središtu mjesta. (A.P.)

 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime