Dan Općine Rakovec

0
Komunalac add

Općina Rakovec danas obilježava Dan općine na spomen 15. svibnja 1562. godine kada je Hrvatski sabor odredio da grad Rakovec dobiva posadu od 10 vojnika te da se sve namirnice za kraljevsku vojsku moraju nabavljati u Rakovcu. Iste godine za doba turskih provala jedino Rakovec, od svih ostalih okolnih gradova ostaje neosvojen.

Gostujući u programu Radio Vrbovca načelnica Općine Rakovec Brankica Benc naglasila je kako je Rakovec ponosan na svoju slavnu prošlost. – Uvjerena sam da se dobro nosimo s tim podatkom jer nam je isti svima inspiracija u kreiranju i realizaciji brojnih projekata za korist naših stanovnika i stvaranju ugodnog mjesta za život svim generacijama – rekla je Benc.

Tijekom razdoblja mjera zaštite od korona virusa u općini Rakovec komunalne djelatnosti normalno su funkcionirale i planovi nisu zaustavljeni. Načelnica Benc zahvalila je svim stanovnicima, poljoprivrednicima, poduzetnicima, djeci, školarcima, profesorima, DVD-u, doktoricama u Ambulanti Rakovec na strpljivosti i solidarnosti.

Općina je u cilju ublažavanja negativnih posljedica okolnosti ugroze od koronavirusa oslobodila plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za poslovni prostor, poslovne subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite RH zabranjen rad.

Također dio svoje plaće, uplatila sam u Proračun općine Rakovec kao sredstvo solidarnosti sa svim stanovnicima koji su ostali bez posla te pomoć gospodarstvu. Moram istaknuti kako su mjere Vlade RH spasile brojna radna mjesta i došla u najpotrebnijem trenutku za naše gospodarstvo. Također Odlukom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića osnovan je i Fond za gospodarstvo, a kojim će Zagrebačka županija pomoći gospodarstvu – naglasila je načelnica.

Uskoro kreće daljnja gradnja vodovoda u općini Rakovec u sklopu EU projekta Zagrebačke županije Zagreb– istok, Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, gdje će kućanstva dobiti i besplatne priključke, uključujući i priključke uz već postojeću mrežu u općini. Benc je istaknula da je ovaj najveći vodoopskrbni projekt sufinanciran sredstvima EU došao u „pravo“ vrijeme jer će u okolnostima mogućeg pada gospodarstva uslijed pandemije korona virusa ogromna investicija od 880 miliona kuna na području Zagrebačke županije, imati velike učinke na porast gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, još više što nam 480 miliona kuna za isto dolazi iz EU.

U općini Rakovec nastavlja se i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, modernizacija javne rasvjete mjerom energetske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti, uređenje društvenih domova i javnih prostora, uvođenje WIFI pristupih točaka, projekt nogostupa u donjem Rakovcu, početak projekta pametno selo, te projekt vrtića i igrališta, a za iste su sredstva sufinanciranja osigurali Zagrebačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te općina Rakovec.

Načelnica Benc za kraj je naglasila da iako ove godine zbog svih okolnosti neće biti svečano obilježen Dan općine Rakovec, sve aktivnosti od interesa stanovnika općine nastaviti će se, a to je za žitelje općine najvažnije i glavni razlog osnivanja općine.

Poručujem svima da i dalje ostanemo odgovorni. Svim stanovnicima Općine Rakovec želim puno optimizma i čestitam Dan općine – zaključila je Benc.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime