Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

0
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Komunalac add

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se 27. lipnja. Na taj dan prije 30 godina, na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde – poznatiji kao „Gromovi“. U jeku najveće agresije na „Lijepu našu“, s ciljem obrane strateškog prostora Hrvatske koji obuhvaća trokut Zagreb-Sisak-Karlovac, duž rijeke Kupe raspoređeni su legendarni „Gromovi“. Vrlo teška zadaća koju su „Gromovi“ izvršili bila je stvaranje uvjeta za ustrojavanje, razvoj, opremanje, izobrazbu i uvođenje u borbu deset brigada Grada Zagreba i zagrebačkog prstena.

Zagrebačka županija sedam je godina zaredom organizirala Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, velika javna okupljanja branitelja svake godine u drugom županijskom gradu. Prošle godine okupljanje branitelja nije organizirano zbog epidemioloških mjera, dok će se ove godine Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i 30. obljetnica od početka Domovinskog rata obilježiti u nedjelju, 27. lipnja u 10 sati polaganjem vijenaca i paljenjem lampaša kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko.

Dan hrvatskih branitelja obilježit će se i kroz radio i TV emisije. Radio Vrbovec realizirao je emisiju u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Gost emisije koja će se emitirati u nedjelju u 14 sati je brigadir u mirovini Branko Gačak, ratni zapovjednik 51. samostalne bojne Vrbovec od srpnja 1991. do travnja 1992. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime