Dan dobrovoljnih darivatelja krvi – Hvala na daru života

0
Komunalac add

Korana Kovačić Abramović

Vrbovec je u srijedu bio domaćin županijske proslave nacionalnog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Danom darivatelja odaje se počast svim darivateljima krvi, jer oni su glavni oslonac sigurnih zaliha krvi, pripravka koji se ne može proizvesti umjetnim putem. Ovim se danom također želi potaknuti i sve potencijalne darivatelje na redovito i dobrovoljno darivanje krvi, jer jednom dozom krvi mogu spasiti tri života. 

Na svečanosti u Hotelu Bunčić svim jubilarnim darivateljima krvi iz Zagrebačke županije uručena su priznanja za 125, 100, 75, 50 i 35 darovanih doza krvi.

Svim ovogodišnjim laureatima na humanosti i plemenitosti zahvalila je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Večeras smo se okupili kako bismo zahvalili svim darivateljima krvi što tako nesebično daju krv, tekućinu koja život znači i koju ne može proizvesti nitko, već ju može dati samo čovjek čovjeku. Upravo je u tome draž, jer vi uvijek ostajete anonimni darivatelj i ne znate da li je vašu krv dobilo dijete u majčinoj utrobi ili nečiji djed. U tome je ljepota darivanja i vjerojatno zbog toga i raste broj darivatelja krvi. Građani naše županije vrlo su senzibilizirani, pokazalo se da smo velikodušni uvijek kad je potrebno pa i u prilikama kad treba dati krv, zaključila je Žužak.

Prošle je godine na prostoru županije prikupljeno 11 209 doza krvi, što je 709 doza više od plana. Do kraja listopada ove godine u županiji je prikupljeno 9 476 doza krvi, a vjeruje se da će ta brojka biti znatno veća jer se još do kraja godine akcije dobrovoljnog darivanja krvi odvijaju u gotovo svim gradovima.

Ovogodišnjim akcijama u Vrbovcu i Dubravi prikupljeno je rekordnih 1096 doza krvi, istaknula je ravnateljica Gradske organizacije Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko.

Nadali smo se da ćemo prikupiti 1100 doza krvi, no vjerujem da ćemo slijedeće godine ostvariti još bolji rezultat. Planiramo još do kraja godine napraviti i jednu akciju sa srednjoškolcima, pa možda „ulovimo“ i još tih četiri doza i zaokružimo jedan jubilaran broj. Zahvaljujemo svim darivateljima krvi i ponosni smo da nam brojke tako brzo rastu, kazala je Mucko.

Jedan od dobitnika priznanja za 125 darivanja krvi je Ivan Grginec iz Gradečkog Pavlovca

Počeo sam iz znatiželje još davne '69. godine, i od onda krv darujem stalno. Nekad sam darivao i četiri puta godišnje, sada zbog svojih godina krv ne smijem darivati više od dva puta godišnje, ali i to je dovoljno. Jedan od razloga zašto sam ustrajao u tome je moj stric, koji je bio u bolnici i ležao u sobi s pacijentom koji je dobivao moju krv. Uvijek sam spreman darivati krv, ako treba i iz vene u venu, našalio se Grginec.

Županijska rekorderka u darivanju krvi među ženama je Anica Sabolčec iz Rugvice. Krv je darovala 75 puta.

S darivanjem krvi krenula sam davne '75.  kao mlada djevojka.  Darivala sam krv za jednu djevojčicu kojoj je trebalo spasiti život. Došli su iz Crvenog križa na moje radno mjesto jer im je hitno trebala krv. Nas je troje iz Vinkovaca krenulo za Vukovar dati krv, djevojčica je preživjela. To je bio moj početak. Iza mene je 75 darivanja i puno osmjeha na licima. Jedna moja kap je nečiji slap života, ponosna je Sabolčec.

Na kraju svečanosti svim je jubilarnim darivateljima krvi još jednom zahvalio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, istaknuvši kako je u procesu izmjena Zakona o odlikovanjima Republike Hrvatske, koja predviđa novi sustav odlikovanja darivatelja krvi.

S novim izmjenama zakona svi darivatelji krvi, muškarci koji imaju sto darivanja i žene sa 75 darivanja krvi, dobit će medalju zahvalnosti, kao medalju namijenjenu isključivo darivateljima krvi .To će biti ultimativna medalja koju je nemoguće nadmašiti i veseli me da ćemo već od slijedeće godine krenuti s dodjelom tih ordena, istaknuo je Markt.

Crveni križ trenutno broj 157 tisuća aktivnih darivatelja krvi. Zahvaljujući akcijama dobrovoljnog darivanja krvi Hrvatski Crveni križ danas osigurava 80 posto doza potrebne krvi. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime