Dan dobrovoljnih darivatelja krv – 65 godina od prve akcije

0
Komunalac add

Hrvatski Crveni križ danas, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj. Na taj dan 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i one koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

Povodom ove obljetnice sutra će u Jastrebarskom na županijskoj svečanosti biti uručena priznanja za sedam vrbovečkih jubilarnih darivatelja krvi. Priznanje će za 75 darivanja krvi dobiti Zlatko Dubravec, a za 50 darivanja krvi Ivan Kelečić, Krešimir Bogati, Ivan Husar i Zdravko Jaklinović. Obiteljsko priznanje uručit će se Zdenku i Davoru Hajak.

Jubilarne darivatelje krvi iz 2016. godine sutra će primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te će im tom prigodom uručiti odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Odlikovanje će primiti i dobrovoljni darivatelji s područja djelovanja vrbovečkog Crvenog križa – Slavko Belko (Gradec), Zlatko Baumkircher, Josip Gregurić (Poljanski Lug), Ivan Ščukanec (Mostari), Dražen Zorko (Tučenik).

Gradsko društvo CK Vrbovec, ovih dana odradilo je još jednu akciju darivanja krvi na našem području, a kako ravnateljica Jelena Mucko ističe, Društvo bilježi konstantan rast broja darivatelja. U posljednjoj akciji prikupljeno je rekordnih 307 doza krvi. Tijekom ove godine prikupljeno je ukupno 1090 doza krvi, a zabilježen je i osjetan porast odaziva žena darivateljica krvi, za čak 27 posto.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime