Damir Rubenčić i Dubravko Smolec – 30. godišnjica pogibije vrbovečkih branitelja

0
Komunalac add

Na današnji dan prije 30 godina u Gornjoj Subockoj poginuli su vrbovečki branitelji Damir Rubenčić i Dubravko Smolec. Godišnjica njihove smrti obilježena je jutros u Vrbovcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka u Gradskom parku. Polaganju vijenaca prisustvovali su: članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo Zagrebačke županije predvođeno zamjenikom župana Damirom Tomljenovićem, izaslanstvo Grada Vrbovca predvođeno gradonačelnikom Denisom Kraljem i njegovim zamjenikom Markom Beloševićem, vijećnici Gradskog vijeća Grada Vrbovca predvođeni predsjednikom Krunoslavom Sohorom i potpredsjednikom Stjepanom Fotovićem te predstavnici braniteljskih udruga, HVIDRA-e Vrbovec, Hrvatskog časničkog zbora te ostali branitelji i građani.

Obilježavanju je prisustvovao i Vilko Remenarić koji je podijelio svoje sjećanje na današnji dan. – Prošlo je 30 godina, a kao da je jučer bilo. Dečki su nažalost poginuli, bilo je to strašno. Vrijeme liječi rane, ali se nikada ne zaboravlja – kratko se prisjetio.

U bunkeru u koji je pala granata bio je i Dražen Jendriš. – Kao i svake godine prisjetimo se tog dana kada je oko 14:30 sati u naš bunker pala granata i kada su poginuli Damir i Dubravko, a gospodin Tomljenović i ja ranjeni. Ovo je dan kada nas preplave emocije i odamo im počast – rekao je.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuo je kako je ovo važan dan kada odajemo počast braniteljima koji su poginuli. – Ja sam u to vrijeme bio klinac od 10 godina i nama je sada zapravo nezamislivo kako je to kada krećeš u nepoznato, kada ideš negdje i znaš da se možda nećeš vratiti, kao što je i bilo. Današnje generacije ne znaju kako je to i nadam se da nikada neće ni saznati. Na nama je da damo počast onima koji su to doživjeli, onima koji su bili tamo kada je to trebalo i izborili slobodu u kojoj mi sada uživamo – zaključio je.

Polaganju vijenaca u Vrbovcu prisustvovao je i zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. – Danas vlada jedna velika tuga jer se prisjećamo dva mlada čovjeka koji su poginuli 28. prosinca 1991. godine u Subockoj. Drago mi je što se danas okupilo ovoliko puno ljudi, jer ne možemo ništa posebno učiniti za one koji su poginuli, ali imamo dvije zadaće. To je da ih se sjećamo dokle god možemo i da koliko god možemo pomognemo njihovim obiteljima. Danas smo tužni, ali i ponosni jer su ljudi došli odati počast poginulima u Subockoj – rekao je Tomljenović.

Nakon polaganja vijenaca u Vrbovcu, građani su se organiziranim prijevozom uputili u Gornju Subocku gdje će se također održati komemoracija.

Podsjetimo, Damir Rubenčić i Dubravko Smolec bili su pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec, a poginuli su od neprijateljske granate 28. prosinca 1991. godine u Gornjoj Subockoj pokraj Lipika, samo deset dana nakon što je bojna upućena na zapadnoslavonsko bojište.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime