Crveni križ Vrbovec u vrijeme pandemije aktivno pomaže potrebitima

0
Komunalac add

U vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe starih i nemoćnih osoba na našem području brine i Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec. O trenutnim aktivnostima društva razgovarali smo s ravnateljicom Jelenom Mucko.

Što se tiče trenutnog stanja na terenu aktivnosti su prilagođene zahtjevima vezanim za sprječavanje širenja koronavirusa. Veoma smo oprezni i poštujemo sve preporučene mjere što se tiče zaštitne opreme, socijalne distance i ograničavanja kretanja – naglasila je Mucko.

Ono što Gradskom društvu Crvenog križa Vrbovec značajno olakšava situaciju na terenu je projekt „Zaželi“. Podsjetimo, radi se o projektu koji je započeo 1. lipnja 2018. godine i u kojem su zaposlene 33 žene s područja grada Vrbovca i okolnih općina: Dubrave, Farkaševca, Gradeca, Preseke i Rakovca. One skrbe o starijim i nemoćnim osobama koje žive same. Vrijednost projekta je 6,5 milijuna kuna, a financiran je sredstvima Europske unije.

Zahvaljujući ovom projektu može se pratiti gdje su žene bile, koji su im kontakti, vodi se evidencija njihovog kretanja i na taj se način može procijeniti ima li kontakata koji bi mogli biti prijenosnici koronavirusa. – U ovom periodu orjentirali smo se uglavnom na naše žene za dostavu namirnica, lijekova i drugih potrepština za osobe starije životne dobi. To ne uključuje samo korisnike iz našeg redovnog programa Zaželi, nego i one koji u ovo krizno doba imaju potrebu  za našim uslugama kako bi reducirali svoje kretanje – rekla je Mucko.

Također dodaje da žene prije nego što krenu na teren mjere temperaturu beskontaktnim toplomjerima sebi, ali isto tako i korisnicima – Trudimo se da prevetivno djelujemo i spriječimo mogućnost širenja bolesti koronavirusa jer vidimo da su osobe u domovima za starije najugroženije – ističe Mucko.

Ravnateljica je najavila i novu akciju prikupljanja krvi koja je planirana za Vrbovec 27. i 28. travnja 2020. godine u Motelu Marina, a za Dubravu 29. travnja u restoranu Sablić. Akcija će se u Vrbovcu održavati od 10 do 18 sati, a u Dubravi od 13 do 17 sati.– Danas će poštom krenuti dopisnice, pozivnice za darivatelje. Nadam se da će se odazvati u još većem broju nego ranije. Krvi zaista ima jako malo. Visoke su sigurnosne mjere što se tiče akcija darivanja, a bit će uključeni i liječnici koji najbolje znaju kako to provoditi i stoga vjerujem da ćemo i ovu akciju dobro odraditi  – zaključila je Mucko.

Više o ovoj temi poslušajte u našoj nedjeljnoj emisiji Za selo od 10 sati.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime