Crveni križ Vrbovec kreće s dostavom toplih obroka za starije osobe

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec danas započinje s dostavom toplih obroka za starije i nemoćne osobe. Obroci se pripremaju u kuhinji novoizgrađene zgrade Crvenog križa u Ulici poginulih branitelja. Koje uvjete moraju ispunjavati korisnici ovih usluga pojasnila je ravnateljica Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko. – Dostava obroka priznaje se temeljem rješenja, odnosno uputnica Centra za socijalnu skrb. To su osobe čiji prihod po članu kućanstva ne smije prelaziti 1.500 kuna, osobe koje nemaju djecu koja im mogu osigurati prehranu, osobe koje nemaju ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, osobe koje nemaju nekakvu veliku imovinu iz koje mogu sebi priuštiti obroke – naglasila je Mucko te dodala kako je u planu i dostava obroka po privatnim ugovorima.

Imamo i osobe starije životne dobi koje imaju vrlo male mirovine, ali koje prelaze taj cenzus. Njima bi obroke dostavljali po privatnim ugovorima, cijena obroka je 25 kuna, a dostava simboličnu jednu kunu – ističe Mucko.

Ravnateljica Jelena Mucko također je pojasnila kako je Crveni križ Vrbovec posrednik donirane hrane pred istekom roka upotrebe. – Vrlo često dobivamo velike količine kruha od jučer koji je danas također upotrebljiv, ali trgovine ga ne stavljaju u prodaju, već ga doniraju nama. Zajedno s ovim kuhanim obrokom mislimo dostavljati i doniranu hranu. To nam ujedno olakšava i distribuciju jer čim zaprimimo donaciju ona je na terenu – rekla je Mucko.

U kuhinji se zasada priprema 40 toplih obroka. Kuharica Vesna Markoš danas je pripremila špagete s bolonjez umakom. – Na jelovniku će biti jela na koja su naši korisnici navikli, koja se kuhaju i kod kuće. Jela poput variva ili rižota, nešto što će oni moći i podgrijati ako im ostane i za sljedeći obrok, u tom smjeru ćemo ići s našim jelovnicima – rekla je Markoš.

Prvi obrok probali su gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i njegov zamjenik Marko Belošević.  – Još na otvorenju ove nove zgrade primjetili smo da objekt ima odlično opremljenu kuhinju i drago mi je da ja stavljena u funkciju na korist svih štićenika koji će dobivati ove obroke. Pohvale Crvenom križu i na ovom projektu, sve što rade ide na korist najugroženijim članovima našeg društva. Pohvale i kuharici jer obrok je bio zaista ukusan – istaknuo je gradonačelnik Kralj.

Ručak je pohvalila i načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec. – Hrana je bila jako ukusna i zaista mislim da će i korisnici usluge biti zadovoljni. Projekt je zaista hvalevrijedan i nadam se da će i korisnici biti sretni – naglasila je načelnica Ambrušec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime