Mladi stočari boravili u Austriji

0
Komunalac add

Mladi stočari s našeg područja, ujedno i članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba prošlog su tjedna bili u Austriju, gdje su, u sklopu stručnog putovanja, boravili dva dana. Tijekom boravka posjetili su dvije austrijske regije Štajersku i Korušku te njihove uzgojno-prodajne centre, Traboch i St. Donat.

Na ovaj je izlet išlo pedesetak članova, a cilj je bio vidjeti na koji način rade austrijski uzgojno-prodajni centri te pokušati prenijeti iskustva i dobru praksu na naš Regionalni centar za razvoj stočarstva Dubrava.

Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i stočarstva, gostujući u našem programu, istaknuo je da su ovim stručnim putovanjem u Austriju mogli vidjeti što to zapravo znači ruralni razvoj.

Austrija je zemlja koja je, po svim relevantnim pokazateljima, prvak Europe po ruralnom razvoju. Dobar dio mladih uzgajivača na koje smo ciljali, išao je na ovaj izlet. Koncipirali smo program tako da idemo u dvije austrijske regije  koje su nama najbliže. Tako smo najprije posjetili Uzgojno-prodajni centar Traboch u Štajerskoj. Inače, austrijski uzgajatelji u svojih 8 regija imaju 15 uzgojno-prodajnih centara , a organizirani uzgajatelji su vlasnici i upravljaju tim centrima. U Trabochu je najnoviji (2016.) centar uzgoja goveda Štajerske, a udaljen je od Vrbovca 280 kilometara autoputa. Nakon toga, posjetili smo i centar stočarstva u Koruškoj St. Donat. Glavni fokus putovanja bili su uzgojno prodajni centri Traboch i St. Donat upravo zbog toga što mi već godinama nastojimo tako nešto napraviti kod nas. Trenutno se radi glavni projekt Centra za regionalni razvoj stočarstva u Dubravi. Upravo na temelju posjeta centra u St. Donatu pokušat ćemo prenijeti takav način rada kod nas koliko je moguće – istaknuo je Pejaković.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Za naše selo u nedjelju od 10 sati na 94,5 MHz.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime