Četrdeset godina Športsko ribolovnog društva Amur

0
Komunalac add

Prije 40 godina osnovano je Športsko ribolovno društvo Amur čiji su članovi promijenili krajobraznu vizuru i arhitekturu okoliša na jezeru Bajer. To je pretvoreno u poželjno ribolovno i društveno mjesto okupljanja sportaša, umjetnika, intelektualaca, zaljubljenika u prirodu i zdrav način života. Jezero Bajer koje je smješteno u blizini industrijskog kompleksa MI PIK Vrbovec izraslo je u oazu bogatstva života biljnog i životinjskog carstva. Na Bajeru se dešava i piše sportska, umjetnička, društvena, gastronomska i humanitarna povijest Vrbovca. O proteklih 40 godina djelovanja kao i o planovima proslave jubileja kontaktirani su članovi Izvršnog odbora i utemeljitelji ŠRD Amur.

Predsjednik Dario Margetić je naglasio glavne pravce djelovanja Društva u proteklom razdoblju. –ŠRD Amur osnovano je 11. veljače 1981., kada se jedan dio članova odvojio od ŠRD Črnec. Na osnivačkoj skupštini bio je izabran za predsjednika Josip Puhin, tajnika Viktor Koretić, blagajnika Drago Lisjak, te ostali članovi upravnog odbora: Ivan Kalinski, Zvonko Zvonar, Andrija Šestak i Zlatko Perko. Kasnije su predsjednici društva bili: Velimir Šimunec, Miljenko Kasunić, Damir Ivezić, Slavko Vukelić, Stjepan Bradić, Ivan Ščetar i Dragutin Miklečić. Sadašnji Izvršni odbor čine predsjednik Dario Margetić, podpredsjednik Stjepan Jelak, tajnica Renata Ivezić, koja je obavlja i blagajničke poslove, te članovi Darko Badenić, Davor Ivelić, Mario Šurmin i Josip Zdorc – rekao je Margetić te dodao kako su u proteklih 40 godina rada društva glavne aktivnosti bile fokusirane na izgradnju ribičke kuće i uređenje okoliša oko jezera Bajer. –Ponosni smo na rad svih naših članova i prijatelja koji su sudjelovali u višegodišnjem radu na izgradnji i uređenju naše ribičke kuće. To je postalo naše mjesto društvenih sastanaka i susreta, ali i okupljanja zaljubljenika i prirodu te naših podupiratelja. U našim društvenim prostorijama nalaze se brojni pehari, arhiva kao i preparirani primjerci ulovljenih riba. Pored kuće je izgrađena pečenjara. Uz ribički kuću izgradili smo drvenu terasu koja se nalazi nad jezerom i pruža lijepi vidik za ugodni razgovor i opuštanje u prijateljskom društvu- istaknuo je Margetić.

Na uređenju okoliša oko jezera od 1981. bile su brojne radne akcije kako bi se konačno dobio današnji izgled oko kojeg je sada uređena šetnica koju u posljednje vrijeme koriste mnogi Vrbovčani, ali i mlade obitelji s djecom u šetnji oko jezera Bajer. Pored jezera članovi društva godinama su sadili razna drveća među kojima dominira drvored breza koje su jednako lijepe i ljeti i zimi. Zapravo oko jezera polako niče i raste mali botanički vrt. Osim toga u zadnje vrijeme njihove radne akcije usmjerene su na uređenje natjecateljske ribičke staze s kojom kada završe radovi dobivaju mogućnosti i organizacije viših rangova raznih ribičkih natjecanja. –Također radimo i na izgradnji sjenice uz koju planiramo postaviti stolove i klupe. Planiramo i druge aktivnosti na uređenje okoliša oko jezera, stalno niču nove inicijative i uvijek imamo veselje za nove radne izazove. Veliku potporu u svojem radu dobili smo od Grada Vrbovca i Zagrebačke županije kao i od dobronamjernih sponzora. Vrlo dobru suradnju imamo sa svim ribičkim društvima u okolici, udrugama sindikata te ostalim udrugama koje djeluju u gradu – naglašava Margetić.

Ovogodišnja proslava 40. obljetnice osnivanja društva opterećena je epidemijom koronavirusa pa su zato 11. veljače inicirali uporabu prigodnog poštanskog žiga u vrbovečkoj posti. Pošta koja je žigosana tim prigodnim žigom je promidžba djelovanja društva diljem Hrvatske i svijeta. Time su ušli u i povijest hrvatske filatelije. Dakako, da će sve daljnje aktivnosti na obilježavanju jubileja biti provedene prema epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi. –Na kraju pozivam sve zainteresirane za sportski ribolov, druženje u prirodnom okolišu ili osobe koji promiču zaštitu prirode da nam se priključe da zajedničkim inicijativama, idejama i radnim akcijama razvijamo i stvaramo još bolje uvjete društvenog djelovanja na opću korist i žitelja Grada Vrbovca, ali u putnika namjernika i dragih gostiju – rekao je Margetić.

Podpredsjednik Stjepan Jelak je kratko istaknuo. –Svaki od naših članova dao je veliki obol u razvitku našeg društva bez obzira je li to bilo na sportskom polju ili na nekom drugom području djelovanja. Tijekom ovih 40 godina postali smo  prepoznatljivo društvo ne samo na nivou Zagrebačke županije nego i na državnoj razini. Stoga ne bih nikako posebno isticao jer je svatko od članova društva dao neki svoj doprinos u promociji i unapređenju društva – rekao je Jelak te ipak istaknuo jednu osobu koja se ističe možda više od drugih. -Nadovezao bih se na staru poslovicu “Žena drži tri ćoška kuće.“ U našem društvu žena drži četiri ćoška kuće. To je naša tajnica, blagajnica, natjecateljka, domarka i organizatorica Renata Ivezić koja od 2006.  predano, odgovorno i nesebično radi u sveopćem interesu društva – rekao je Jelak.

Jedan od osnivača društva koji je darovao svojih 40 životnih ljeta i koji je i dan danas svakodnevno okupiran društvenim aktivnostima je Vladimir Ivezić Beli. Upravo je on izvijestio o sportskim uspjesima društva. –U prvoj seniorskoj ekipi natjecali su se Petar Bernašek, braća Marijan, Damir i Vladimir Ivezić, Bradić Stjepan i Josip Puhin. Za ekipu pionira lovili su Danijel Puhin, Tihomir Totović, Goran Totović i Ivica Horvat. Društvo se natjecalo u raznim rangovima natjecanja. Tako smo u početku prve pehare i medalje osvajali na Općinskom prvenstvu Vrbovca te međuopćinskim i republičkim prvenstvima. Sada se natječemo na županjskim, regionalnim i državnim natjecanjima, a sudjelovali smo i na međunarodnom natjecanju Jadransko-podunavskih zemalja 2018. u Prnjavoru – istaknuo je Ivezić Beli.

Trenutno u društvu djeluje seniorska i veteranska ekipa, a planira se opet oformiti i mlađa kategorija. U društvu se od samog početka potiče sportski lov ribe udicom na plovak u kojem je ostvareno niz uspješnih rezultata u toj disciplini. Tradicija natjecateljskog ribolova zadržana je i do danas. Seniorska ekipa natječe se u 2. hrvatskoj ligi, a također i u šaranskoj ligi. Društvo već godina organizira ribičko natjecanje za Dan grada Vrbovca. ŠRD Amur je osvajač brojnih pehara na županijskoj razini natjecanja, a bilo je uspjeha i na nacionalnim natjecanjima. Natjecatelji su: Vladimir Ivezić, Krešimir Bogati, Boris Jelen, Franjo Šimunek, Dubravko Ruklin, Stjepan Kutica, Marijan Ivezić, Darko Badenić i Dragutin Miklečić u lovu na plovak te Stjepan Jelak, Željko Grežina i Josip Štimac u lovu na šarana.

ŠRD Amur broji oko stotinjak članova i gospodari jezerom Bajer pored PIK Vrbovca, površine 5,6 ha, koje se svake godine poribljava šaranskom ribom te po potrebi drugim ribljim vrstama, otkrila je tajnica Renata Ivezić. –Pored toga aktivnosti su usmjerene na ekološki pristup gospodarenjem i uređenjem okoliša jezera Bajer. Tu naglašavamo i promidžbu potrebe zaštite bioraznolikosti biljnih i životinjskih autohtonih vrsta vrbovečkog podneblja. Na jezeru su u ranijem razdoblju bile održavane likovne kolonije koje su dodatno dovele do promocije slikara vrbovečkog kruga i drugih umjetnika te jezera Bajer i našeg društva. Naši članovi umjetnici su darovali svoje slike na kojima su naslikani motivi vrbovečkog jezera Bajer. To su učinili poznati vrbovečki slikari Mladen Kefelja, Pero Mijić i Miroslav Barić te slikar iz Brckovljana Marijan Bach-Rojecky – rekla je Ivezić te dodala kako je društvo poznato po organizaciji gastronomskih druženja, odnosno fišijada i spremanju drugih kulinarskih ribljih specijaliteta. Društvo godinama doprinosi gastronomsko-sportskim uzbuđenjima i druženjima na turističko-kulinarskoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari”. –Tada organiziramo sportsko natjecanje „Lov na leskov prut“ kako su lovili ribu nekad naši stari. Društvo organizira i humanitarne akcije, ribolovna natjecanja i razne turnire te na taj način članovi iskazuju humanizam i pružanje pomoći ljudima koji se nalaze u teškim egzistencijalnim trenucima – rekla je Ivezić.

 Josip Zdorc je naveo nekoliko podataka o kapitalnim ulovima na jezeru Bajer. –Zlatko Rumiha ulovio je 1988. šarana težine 13,8 kg. Potom je Krešimir Bogati ulovio šarana težine 20,5 kg, a ulovljeni su šarani i većih težina. Prema ribičkim pravilima takvi se kapitalci ponovo puštaju u jezero, a mogu se odnijeti ribe do 4 kg težine – rekao je Zdorc. Najveća riba koja je ikad ulovljena bio je som 72 kg, a to je uspjelo Mariju Blažekoviću 2007. –U svakom slučaju u jezeru ima velikih primjeraka soma, šarana, amura, ali i drugih vrsta što doprinosi ribičkom uzbuđenju, ali i naravno prepričanju „ribičkih priča“ – poručuje Zdorc.

Mario Šurmin je informirao o životinjskom i biljnom svijetu jezera Bajer. –Jezero dubine od 4 do 15 m je stanište oko 20-tak ribljih vrsta. Najpoznatije su šaran, amur, som, štuka, smuđ, tolstolobik, deverika, babuška, patuljasti som, crvenperka, žutooka, keder, belka, grgeč, sunčanica i druge, a nekad je bilo i lipljana i karasa. Pored toga u jezeru žive  školjke, žabe, barske kornjače, bjelouške i razni kukci – naglasio je Šurmin. Primijećene su i invazivne kornjače koje su neodgovorni vlasnici iz terarija pustili u jezero, a povremeno se primijete i vidre, dok se u posljednje vrijeme uočava i nazočnost dabrova. Stalno ili povremeno su nazočne i slijedeće močvarne ptice: čaplje, rode, labudovi, divlje patke, liske, divlje guske, kormorani, vodomari i druge ptice. Osim toga jezero je dom ježeva i lasica, koje pohode lisice i zečevi, ali i drugih sisavaca. Od drveća pretežita je breza, ali ima johe, vrbe, topole, akacije, smreke, hrasta te lijeske, višnje, jabuke, šljive, ali i trstike i rogoza i drugog bilja. –Jezero Bajer je lijepo mjesto u kojoj se može uživati u prirodi, opustiti od svakodnevnog stresa, zaboraviti na trenutak jednom dijelom na sve poteškoće te napuniti životne baterije i odmorni se vratiti u stvarni život – zaključuje Šurmin.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime