“Budućnost svemira i ljudskog roda”

0
Komunalac add

“Budućnost svemira i ljudskog roda” naziv je predavanja koje će 15. studenog u 19 sati u Narodnoj knjižnici Vrbovec održati prof. dr. sc. Ivica Puljak.

Što očekuje planet Zemlju i Sunčev sustav u bližoj i daljoj budućnosti? Kakva je budućnost ovog dijela svemira i kako će na kraju završiti svemir? Kakva je bliska budućnost ljudskog roda? Kako se najbolje suočiti s izazovima klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. Kakvu budućnost mi želimo? To su neka od pitanja o kojima će biti riječi na ovom zanimljivom predavanju u vrbovečkoj Narodnoj knjižnici. „Mi danas živimo u svijetu ubrzanja, kada se puno stvari oko nas odvija izuzetno velikom brzinom, a tu su još izazovi klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. Od naših odgovara prema tim izazovima ovisit će bliska i dalja budućnost ljudskog roda. Kako se najbolje suočiti sa svim ovim izazovima, hoćemo li i kada ćemo razviti umjetnu inteligenciju koja bi nas mogla zamijeniti, hoćemo li uspjeti postići da se ciljevi ljudskog roda poklope s ciljevima te umjetne inteligencije, je li budućnost čovječanstva u samouništenju ili proširenju na druge zvjezdane sustave, samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u ovom predavanju, kao podloga i poticaj za diskusiju koja će uslijediti“ – stoji u opisu najavljenog predavanja.

Inače, prof. dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je kolaboracije koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) kraj Ženeve. Brojna postignuća ovog poznatog fizičara uključuju i vođenje grupe više od sto svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon kroz njegov raspad u dva Z bozona. To su samo neka postignuća u karijeri ovog poznatog znanstvenika, koji je osvojio i brojne nagrade. Dobitnik je ordena Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti, državne nagrade za znanost, dobio je i dvije nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu, nagradu Europskog fizikalnog društva kao član CMS kolaboracije, nagradu za znanost ”Slobodne Dalmacije”, nagradu za najbolje predavanje na ”Skeptici u pubu”, nagradu NajProfesor studentske udruge ”Sveučilište u sjeni”, kao i nagradu za najbolji doktorat CMS kolaboracije.

Profesor Puljak predavanja će održati i u osnovnim školama te Srednjoj školi Vrbovec.

Organizator ovih predavanja je Grad Vrbovec, na inicijativu aktivista Danka Malekovića.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime