Brčevec dobio svoju knjigu

0
Komunalac add

Brčevec je jedno od rijetkih naselja u gradu Vrbovcu koje je izdalo knjigu o svojoj povijesti. Naime, do sada su bile objavljene knjige samo o 4 vrbovečka naselja i to o Vrbovcu (1921., 1984., 1995., 1998. i 2014.), Dulepskoj (2010.), Pirakovcu (2016.) i Lonjici (2018.). U posljednje vrijeme sve više raste svijest po vrbovečkim selima da se zabilježi njihova društveno-politička, sportska i druga povijesna zbivanja.

Knjigu o Brčevcu je napisao poznati vrbovečki novinar i publicist Dragan Vicković pod nazivom Brčevec razglednica koja je nedavno objavljena i ugledala svjetlo javnosti. Na 48 stranica u tekstualnom i slikovnom dijelu zabilježena je društvena, politička, gospodarska, kulturna, sportska i javna povijest Brčevca koji se prvi puta spominje 1557. godine kao Boričevec. Uz Dragana Vickovića, kao autori se pojavljuju, dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko i Mladen Sesvečanec.U knjizi su zabilježeni podaci o poljoprivrednicima, poduzetnicima, vatrogascima, sportašima, folklorašima, udruzi žena, umirovljenicima, starim tamburašima, narodnim običajima, o poznatim osobama, političkim strankama, sudionicima Domovinskog rata.

Izdavač knjige Brčevec razglednica je Izvorna folklorna skupina Brčevec. Za izdavača je naslovljena Radojka Britvić. Uredništvo je bilo u sastavu: Mario Baček, Radojka Britvić, Mladen Sesvečanec, dr. sc. Stjepan Tvorić, dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko i Dragan Vicković. Fotografije su bile korištene u vlasništvu Dragana Vickovića i Branka Klukovića te iz privatnih zbirki. Grafičko oblikovanje izvršila je tvrka TIM, vl. Ivana Falat. Lekturu je obavila dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko. Tisak je izvršen u tiskari Printera Grupa iz Svete Nedelje. Naklada knjige iznosi 500 primjeraka.Knjiga Brčevec razglednica je tako postala dio fundusa Zavičajne zbirke Vrbovec i dio svjedočanstva kojim se od zaborava sačuvala lokalna povijest sela i vrbovečkog kraja.

U svezi knjige objavljene knjige Brčevec razglednica kontaktirana je u ime izdavača Radojka Britvić.

Tko je inicirao izdavanje knjige?

Razglednicu Brčevca potaknuo je Dragan Vicković, a podršku na početku su mu dali Marica Smolec i Josip Košak te tadašnji Mjesni odbor Brčevec jer je knjižica započeta 2019. godine.

Tko je sve sudjelovao u pripremi i pisanju knjige?

U pisanju knjižice sudjelovale su sve Udruge koje su navedene i mještani sela.

Što knjiga znači za žitelje Brčevca?

Knjižica će ostati za mlade naraštaje i da ostane nekakav pisani trag o selu Brčevec.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime