“Božićni zvonec” – susret pjesnika kajkavske poezije

0
Komunalac add

Pod nazivom „Božićni zvonec” u Vrbovcu je danas u sklopu adventskih događanja održan prvi susret pjesnika kajkavske poezije. Na ovom glazbeno–poetskom događaju nastupili su Zdenka Čavić (kajkavski govor Koprivnice), Miroslav Betlehem (kajkavski govor mjesta Peteranec), Aleksandar Horvat (kajkavski govor Ludbrega), Darko Foder (kajkavski govor Ivanca i okolice) te Tibor Martan (kajkavski govor Mađareva). Uz njih, sudjelovale su domaće pjesnikinje Marija Petrek i Katarina Zadrija.

Ovdje smo se okupili kao čuvari i zaljubljenici u domaću riječ. Nas nekoliko koje je spojila ista ljubav, ljubav za našim dragim kajkavskim govorom. Došli su nam pjesnici iz različitih Gornjohrvatskih krajeva, sa svojim različitim govorima kojima dokazujemo bogatstvo našega kajkavskoga i njegovu osobinu jezika, a ne nerječja, kako je danas klasificiran. Kao što su po predaji naša ognjišta i kućni mir čuvali Domaći i vile tako i naši pjesnici čuvaju svaki govor svojega kraja. Na svima nama je da svoj kajkavski čuvamo kako bi opstali kao Gornjohrvatski narod te da ga dajemo u osebunjek našim nasljednicima i svima onima koji ga poštuju, vole i koji su ga spremni čuvati i dalje prenositi – rekla je Katarina Zadrija.

Okupljene je pozdravila i direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik.

Organizatori ovog događaja objasnili su i zašto baš naziv „Božićni zovnec? – Zvonec ili cinkuš simbol je zime, simbol Božića, simbol buđenja. Nosili su ga konji na oglavniku i navještali svoj dolazak, pogotovo zimi vukući sanjke. Zvoncem se upozoravalo na ratnu opasnost, na požar, poplavu, nagovješta nam podne, Marijino pozdravljenje. Tako je i danas ovdje u centru našega mjesta glasno zazvonio kaj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime