Blagdan Svih svetih

0
Komunalac add

Sutra je blagdan Svih svetih. U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. U hrvatskim govornim inačicama sutrašnji dan se naziva još Sesvete, Sisveti, Sisvete ili Svisveti.
Građani ovaj blagdan obično povezuju s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga i taj je dan posvećen isključivo sjećanju na nama bliske preminule.
Blagdan Svih svetih svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kanonizirani i oni koji to još nisu. S obzirom na to da je nemoguće znati sve svece koji su u povijesti proglašeni svetima, Crkva je odredila sutrašnji dan u kojem se vjernici sjećaju i mole za sve svete i blažene, bili oni poznati ili ne.

Uobičajeno, sutra se i na vrbovečkom području očekuju velike gužve na grobljima. Problem s parkiranjem na vrbovečkom gradskom groblju pokušat će se riješiti otvaranjem parkirališta kod II. osnovne škole Vrbovec, koje će biti otvoreno i za građane.

Službenici Policijske postaje Vrbove sutra će pojačano obilaziti groblja, a posebnu pažnju posvetit će sprječavanju provala u parkirana vozila. Ujedno mole vozače da torbe i druge vrijedne stvari ne ostavljaju na vidljivom mjestu u svojim automobilima.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime