Biciklistički memorijalni maraton „Rubenčić – Smolec“

0
Komunalac add

U okviru obilježavanja 30. obljetnice ustroja 51. samostalne bojne Vrbovec i u spomen na poginule pripadnike bojne Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, Hrvatski časnički zbor Vrbovec organizirao je Biciklistički memorijalni maraton „Rubenčić – Smolec“. Taj je biciklistički memorijal bio ujedno posvećen i svim pripadnicima hrvatskih postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu na Zapadnoslavonskom bojištu.

Damir Rubenčić i Dubravko Smolec, kao pripadnici 1. voda 51. samostalne bojne Vrbovec, poginuli su 28. prosinca 1991. godine u Subockoj pokraj Lipika.

Ispred spomen obilježja Hrvatska kocka na vrbovečkom Trgu Petra Zrinskog okupili su se članovi HČZ Vrbovec koji su ispratili bicikliste Milana Škomca iz Luke, bivšeg pripadnika 51. samostalne bojne i Tihomira Špekuljaka iz Vrbovca na njihovom putu, koji su im ujedno bili i pratnja tijekom njihovog putovanja. Inače 64-godišnji Škomac i 47-godišnji Špekuljak su pasionirani vrbovečki biciklisti. Biciklistički maraton koji je bio primarno posvećen u komemorativne svrhe, ujedno je bio usmjeren i na popularizaciju biciklističkog sporta, zdravog načina života i razvijanju ekološke svijesti u zaštiti planete Zemlje.

Biciklistički memorijal dužine 117 km vozio se smjerom: Vrbovec  – Brckovljani – Ivanić-Grad – Popovača – Kutina – Banova Jaruga – Lipik – Subocka. Početak starta bio je u 7,00 sati u Vrbovcu, a biciklisti su u Subocku stigli u 13,55 sati.

U organizaciji HČZ Vrbovec i predstavnika grada Lipika kod Spomen obilježja u Subockoj održana je komemoracija, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 51. samostalne bojne Vrbovec. U ime grada Lipika bili su nazočni gradski vijećnici Vlado Stakor i Bore Tutić, a vrbovečku delegaciju su predstavljali jedan od ratnih zapovjednika 51. samostalne bojne Sandi Knežević te potpredsjednik HČZ Vrbovec Franjo Špicar i Igor Sabolić.

Na kraju se zahvaljujemo fotografijama koje su nam s biciklističkog maratona dostavili Ilija Brekalo i Sandi Knežević.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime