Besplatni udžbenici za osnovnoškolce

0
Komunalac add

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici za koje će Zagrebačka županija izdvojiti 12 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Zagrebačka županija financirat će fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja.

– Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području –  istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Naglasio je i kako Zagrebačka županija, izuzme li se grad Zagreb, najviše od svih županija u RH izdvaja sredstava za nabavu udžbenika.

– U tijeku su dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, energetska obnova OŠ Dubrava, gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima, obnova PŠ u Gornjem Desincu. Također, sudjelujemo u rekonstrukciji OŠ Kupljenovo, projektiramo osnovnu školu u Strmcu, a do kraja godine, nadam se, energetski ćemo obnoviti i OŠ Braće Radić u Kloštru Ivaniću – pobrojao je župan istaknuvši da se radi o investicijama ukupne vrijednosti više od 50 milijuna kuna.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Zaprešić i Vrbovec postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime