Automehaničari i instalateri grijanja i klimatizacije SŠ Vrbovec na natjecanju u vještinama

0
Komunalac add

Učenici Srednje škole Vrbovec zanimanja automehaničar i instalater grijanja i klimatizacije sudjelovali su na prvom natjecanju u vještinama koje je provedeno u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica u sklopu projektnih aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu Industrija 4.0. Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta ima zadatak organizirati dva natjecanja učenika u vještinama kojima je svrha promocija zanimanja i strukovnog obrazovanja.

Na natjecanje u disciplini automehaničar/automehatroničar prijavile su se strukovne škole iz Samobora, Jastrebarskog, Svetog Ivana Zeline, Dugog Sela, Velike Gorice i Vrbovca s 18 učenika, a SŠ Vrbovec su predstavljali učenici Mario Kos i Marko Kranjec. U disciplini instalater grijanja i klimatizacije prijavile su se strukovne škole iz Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Vrbovca i Velike Gorice s 18 učenika u 9 parova, a našu srednju školu su predstavljali Valentino Hrg i Lovro Bertić. Mentor učenicima bila je profesorica Maja Miletić, koja je ujedno i članica stručnog tima projekta RCK Industrija 4.0 naše škole.

Evo što učenici kažu o samom natjecanju, ali i o svojoj budućoj karijeri. – Organizacija natjecanja je bila dobra, a zadaci koje smo dobili nisu bili teški pa sam se dobro u njima snašao. Ono što mi se sviđa kod mojeg zanimanja je to što će uvijek biti posla za nas. Nakon završenog trogodišnjeg obrazovanja planiram upisati 4. stupanj istog smjera – kaže Mario Kos.

Svidjelo mi se na natjecanju. Zadaci su bili u redu, jedino što nismo bili dobro upoznati s nekim alatima pa nam je to oduzimalo dosta vremena. Ali, sve u svemu, dobro smo se snašli. Ovaj posao mi se sviđa jer je zanimljiv i jer će uvijek biti posla za nas. Planiram se zaposliti i dalje se truditi postati što bolji automehaničar – rekao je Marko Kranjec.

Zadaci na natjecanju nisu bili teški, relativno smo se dobro snašli i nije bilo puno problema. Najdraži mi je dio u mojem zanimanju postavljanje klima uređaja. Planiram upisati 4. stupanj te nakon nekog vremena otvoriti vlastitu firmu – nadovezao se Valentino Hrg.

Zadovoljan sam sa svime na natjecanju, jedino mi se nije svidio nacrt pa nam je trebalo puno vremena za dimenzioniranje cijevi. Zadaci nisu bili teški, samo da smo imali malo više vremena, sigurno bismo bili među prve tri ekipe. Lako smo se snašli u zadacima jer redovito obavljamo praktičnu nastavu pa znamo puno o takvim stvarima. U mojem poslu mi se najviše sviđa velika plaća i to što nikada nije dosadno. Nakon završetka školovanja planiram prvo raditi u struci 4-5 godina, a zatim skupiti potreban alat i opremu te otvoriti vlastitu firmu. Nadam se da će mi planovi uspjeti – dodao je Lovro Bertić.

Evo što kaže mentorica učenika, prof. Maja Miletić. – Mislim da ovakvih natjecanja treba biti više i da ih učenici bas vole jer kad smo se vratili u školu sa natjecanja i kad su dečki prepričavali kako je bilo, ostali su odmah pitali mogu li i oni ići drugi puta. Sudjelovanje učenika na ovakvim natjecanjima samo ih dodatno motivira za rad, a jako je bitno i da se struka promovira jer majstora kronično nedostaje na tržištu rada – rekla je Miletić.

Ovakva natjecanja svakako nude mogućnost da učenici pokažu svoje vještine i stečene kompetencije te također predstavljaju vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja koje je osnova za rast hrvatskog gospodarstva.

Autorica: Anica Fintić, Srednja škola Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime