Austrijski stručnjaci educiraju eko poljoprivrednike iz Zagrebačke županije

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Koji su opći preduvjeti za razvoj ekološke poljoprivrede, kako zaštititi bilje, a suzbiti korov, kako certificirati eko proizvode i ostati dosljedan u eko poljoprivrednoj proizvodnji – samo je dio tema o kojima se razgovara na dvodnevnoj edukaciji poljoprivrednih proizvođača s područja Zagrebačke županije u sklopu provedbe Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine.

Edukaciju vode stručnjaci Poljoprivredne komore Gradišća s čijim je predstavnicima zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović potpisao Ugovor o provedbi Plana izobrazbe poljoprivrednih savjetnika i proizvođača Zagrebačke županije o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Teorijski dio edukacije održava u hotelu Sport u Ivanić-Gradu, dok će se praktičan dio održati u austrijskoj pokrajini Gradišće koja je u posljednjih dvadesetak godina udeseterostručila broj ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i postala vodeća ekološka pokrajina u Austriji.

Svjesni smo činjenice da prelazak na ekološku proizvodnju nije nimalo lagan i da ne dolazi preko noći. Od kvalitete tla, preko mehanizacije, edukacije pa do korištenja zaštitnih sredstava, pitanja je mnogo i uvjeren sam da će austrijski stručnjaci koji se time bave već niz godina uvelike pomoći našim poljoprivrednicima. Prije nekoliko mjeseci Zagrebačka županija zacrtala je smjer u kojem pravcu želi ići kada je poljoprivreda u pitanju – odabrala je smjer ekološke poljoprivrede, a na tom putu želi učiti od najboljih – rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović.

Prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Poljoprivredne komore Gradišće Nikolaus Berlakovich istaknuo je kako njihova komora ima stoljetnu tradiciju te da već 40-tak godina potiče svoje poljoprivrednike da prijeđu s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Koliko su uspješni najbolje govori usporedni podatak prema kojem EU trenutno ima 8,5% ekološke proizvodnje, Austrija 26%, a pokrajina Gradišće čak 38%.

Podršku suradnji uputio je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich istaknuvši kako ekološka poljoprivreda itekako ima budućnost što je i zacrtano u Akcijskom planu EU koji predviđa rast eko proizvodnje na 25%. –Naše je iskustvo veliko i veseli me suradnja Zagrebačke županije i Gradišća – poručio je.

Inače, austrijska delegacija jučer je obišla tri eko imanja – Bio Zrno, Bioplantu i OPG Jankovec kako bi iz prve ruke vidjeli što se i kako na našem području radi kada je u pitanju ekološka proizvodnja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime