Artoratorij izlaže za početak kreativnog ljeta

0
Komunalac add

U prostoru vrbovečke udruge Artoratorij jučer je otvorena izložba pod nazivom „Artoratorij izlaže“. Posjetitelji mogu pogledati recentne radove osnivača udruge: mag.educ.art. Valerije Jakuš, mag.educ.art. Ivana Maka i mag.art. Verene Jakuš. Ova je izložba uvertira u projekt „Vrbovečko kreativno ljeto“ kojeg Artoratorij provodi već drugu godinu zaredom, a koji uključuje besplatne likovne radionice za djecu i mlade tijekom srpnja i kolovoza. Izloženi radovi oduševili su Vrbovčane koji su stigli na jučerašnje otvorenje, a iz udruge pozivaju i ostale zainteresirane građane da dođu vidjeti što su pripremili.

Svatko od izlagača na otvorenju je ukratko pojasnio što predstavlja njihov rad. –Moj rad je zapravo kolaboracija mog muža, djeteta i mene jer sam u radu iskoristila neke dijelove koje su oni sami stvarali. Već se neko vrijeme borim s ulogom majke koja bi istovremeno trebala biti i umjetnica. Dakle, uvijek postoji dio kada ti je teško, a taj dio uvijek treba izbaciti iz sebe. Tako sam shvatila da trenutno mogu stvarati jedino ako surađujem s drugima – rekla je Verena. Njezin se rad stoga sastoji od tri sloja, pleksiploča na kojima je „grebala crtež“ i nakon toga ga popunila grafičkom bojom, tu se nalazi i dječji crtež, a treći sloj čini reciklirani papir kojeg je, za potrebe ove izložbe, ručno izradio njen suprug.

Umanjenu verziju jedne prekrasne kuće s okućnicom pripremio je Ivan Mak. Drvena kućica na postamentu s puno „zelenila“ u okolici zapravo je nastala kao rad u sklopu scenografije za spot slovenske grupe Koala Voice, pojasnio je Mak. – Ovo je jedno moje viđenje te scenografije, kako sam ja zamišljao da će to izgledati. Sve je napravljeno u mjerilu 1:10, dakle sve je deset puta umanjeno od stvarne veličine. Unutar kuće nalaze se sitni predmeti i namještaj, a izvan kuće mnogo zelenila, klupa i fontana – rekao je autor. Zanimljiva je i priča da su potrebni materijali za ovu kuću, kako sam kaže, iskorišteni od ormara koji je stradao u potresu.

Valerijin rad sastoji se od tri artefakta koji čine jednu cjelinu, a pozadinska priča opisuje kreativni proces oslobađanja od nekih nametnutih društvenih uloga i očekivanja. – Ovaj je rad zapravo potaknut, na neki način, egzistencijalnom krizom prilikom nepronalaženja posla. Kada sam odlučila javljati se na natječaje i tražiti posao shvatila sam da imam umjetnički životopis, a ne neki profesionalni koji se traži pri apliciranju za posao. Pri pisanju tog obrasca, shvatila sam da se ja ne uklapam u tu strukturu te da ne želim, na neki način, biti dio tog sustava. Spontano sam napravila skicu za rad koji govori o oslobađanju od nametnutih očekivanja i struktura – istaknula je Valerija.

Otvorenju izložbe prisustvovala je i direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik koja je zahvalila mladim umjetnicima što uvelike doprinose kulturnom i umjetničkom životu u našem gradu te im poželjela mnogo sreće u daljnjem stvaralaštvu.

Izložba je otvorena do 24. kolovoza u prostoru udruge na adresi Ulica Matije Gupca 3, Vrbovec. Inače, izložbeni program udruge u 2021. godini provodi se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Vrbovca. Tijekom posjeta izložbe potrebno je pridržavati se aktualnih epidemioloških mjera.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime