Andrija – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

0
Komunalac add

Andrija je prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa, objavljeno je danas na stranici koronavirus.hr.

Naime, Vlada RH u rad je pustila poseban servis za građane – Andrija je digitalni osobni asistent namijenjen svakom hrvatskom građaninu, a s njim možete komunicirati na WhatsAppu.

Servis se može aktivirati klikom na POVEZNICU.

Aktivacijska poveznica objavljena je i na službenoj stranici https://andrija.ai/.

I mi smo isprobali ovaj novi servis. Korištenje je vrlo jednostavno i brzo ćete doći do raznih informacija o koronavirusu. U nastavku nekoliko primjera:

 

Andrija je ime dobio po ocu preventive Dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. – Pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju se baviti svi, bez razlike – naglašavao je Štampar važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija, stoji na stranici Vlade RH.

Zašto je Andrija poseban?
Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:

  • Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih
  • Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav
  • Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade velikodušno dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom, navedeno je na stranici www.koronavirus.hr

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime