Aktualac – vijećnike zanimala problematika s plinom

0
Komunalac add

Vijećnik Laburista Stjepan Fotović na aktualcu je postavio pitanje gradonačelniku o novonastaloj situaciji s distribucijom plina od strane “Plina Vrbovec”. – Javljaju se problemi s prijavom prema novom distributeru Gradskoj plinari Zagreb. Kakvo je stanje s tom problematikom? – pitao je vijećnik.

Važno je znati da mi u Vrbovcu pri tome nismo nikakav izuzetak… situacija je ista u Križevcima i Samoboru, dok Zelina i Ivanić moraju pokrivati milijunske minuse. Ja razumijem i Gradsku plinaru Zagreb, razumijem da u ovoj situaciji nerado primaju nove potrošače, no oni su to po zakonu dužni, oni su se javili na natječaj i oni su javni opskrbljivač na našem području – rekao je gradonačelnik.

Žao mi je kaj su ljudi dovedeni u neizvjesnost jer neizvjesnosti ne bi trebalo biti. Zakoni u ovoj državi su jasni i trebaju se provoditi. A zakon nalaže Gradskoj plinari Zagreb da preuzme 3300 kućanstava s područja Vrbovca. Na HERA-i i na državi je da riješe ovaj problem – zaključio je.

Pitanje o plinu postavio je i vijećnik HDZ-a Damir Fašaić. Njega je zanimalo koja je sudbina tvrtke Plin Vrbovec d.o.o.

Tvrtka Plin Vrbovec d.o.o. se bavila opskrbom i distribucijom. U opskrbi je Plin Vrbovec 2021. godini ostvario dobit oko 500 tisuća kuna, a u distribuciji oko 50 tisuća kuna gubitka. S obzirom da se Plin više neće baviti opskrbom, već samo distribucijom u kojoj ostvaruje gubitke, a ima 9 zaposlenih osoba, moje pitanje je što će biti s tvrtkom Plin Vrbovec d.o.o. i zaposlenicima tvrtke? – pitao je vijećnik Fašaić.

Gradonačelnik Kralj rekao je da gubici na plinskoj mreži iznose 7,5 posto.

Naravno da to predstavlja problem, a mi smo i prije ove plinske krize razmišljali o obnavljanju mreže. Nakon analize došli smo do neke grube cijene od 23 milijuna kuna kako bismo cijelu plinsku mrežu promijenili. Znamo da se u Komunalcu godinama dobro živjelo od plina i vode, a malo se ulagalo u infrastrukturu, a sada imamo te gubitke koje treba sanirati. Da budem iskren, vrijeme pred nama je neizvjesno, ja bi minus od  50 tisuća kuna odmah potpisao, samo da ti gubici ne budu veći – pojasnio je gradonačelnik.

Dodao je kako će se sada razmatrati sve cijene i da treba pričekati i vidjeti kakve mrežarine će propisati HERA, kakvi će biti gubici na mreži, koji bi kako kaže, ove godine mogli biti i veći. – Budućnost naše firme je neizvjesna, vidimo da su ove godine Plin Zelina i Ivaplin propali, ali ja se nadam da će Plin Vrbovec opstati. Međutim, situacija u kojoj smo se našli je van serijska i moramo razmatrati sve opcije – zaključio je Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime