Aktualac III. dio: o gradskim projektima, Nerezinama, poljoprivrednom inkubatoru, radovima na pruzi

0
Komunalac add

Hrvoje Herček (nezavisni) pitao je o projektima koji su uvršteni u proračun Grada Vrbovca. – Konkretno riječ je o sigurnosti u prometu, odnosno nogostupu na De Piennesovoj ulici za koji smo još prije godinu dana dogovorili da će ovoj godini ići u realizaciju, ali ako realizacija izgradnje vrtića bude takvo kao spomenutog nogostupa, bojim se da ga nećemo doživjeti. Gdje je zapelo s nogostupom, još niti jedna lopata nije zakopana, radi se o 120 metara nogostupa koji je imovinsko-pravno riješen i uvršten u proračun isto kao i parkiralište kod Doma zdravlja. Gdje se stalo s ta dva projekta? – pitao je Herček. Također je pitao da li je osnivanje tvrtke za vođenje Gradskog odmarališta u Nerezinama bilo financijski opravdano, kakav je financijski rezultat postignut i što će se dalje raditi u Nerezinama?

Gradonačelnik Kralj na pitanje o nogostupu u De Piennesovoj dao je kratak odgovor – čeka se građevinska dozvola i čim stigne kreće projekt.

Marko Belošević, direktor Gradskih objekata Vrbovec d.o.o.: – Ostvareno je oko milijun i 15 tisuća kuna prometa po žiroračunu tvrtke na prihodovnoj strani i oko 966 tisuća kuna na rashodovnoj strani, što znači da 31. kolovoza bilježimo financijski plus od 50-tak tisuća kuna. Obveze koje su slijedile nakon toga su alikvotni dio plaća za kolovoz i neki manji režijski troškovi. Kada se sve to plati trebalo bi ostati oko 15 tisuća kuna. U ove brojke uvrštena je i cjelokupna investicija od 300 tisuća kuna, od čega smo iskoristili 290 tisuća kuna te je rebalansom Proračuna dodijeljeno dodatnih 300 tisuća kuna, koje još nismo koristili – pojasnio je Belošević dodavši kako je tvrtka GOV u obje zgrade odmarališta uložila 440 tisuća kuna i to za građevinske radove, nabavu novih kreveta i ostale opreme. – Prema tome smo ostvarili dobit od 140 tisuća kuna, koju smo odmah reinvestirali u poduzeće, kao što je to odlučilo Gradsko vijeće kada je tvrtki na upravljanje dala zgrade odmarališta. Dakle, tvrtka nije osnovana da bi ostvarivala dobit nego da svu eventualnu dobit uloži u objekte u Nerezinama – zaključio je Belošević. U planu je završetak donjeg odmarališta, odnosno obnova prvog kata, što uključuje rekonstrukciju wc-a, sanitarnih čvorova, zamjenu podova i pregrađivanje nekih zidova. Direktor tvrtke naveo je kako će za te radove biti potrebno oko 440 tisuća kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni kroz dvije godine.

Damir Fašaić (HDZ) postavio je pitanje o izgradnji autobusnih stajališta, koja se rade u suradnji s Hrvatskim, odnosno Županijskim cestama. – U vašem izvještaj navedeno je kako je Grad naručio projekte za dva autobusna stajališta. Međutim, radi se o projektu od 20 stajališta na potezu od Luke do Gornjeg Tkalca. To je već davno započeto pa me zanima do kud je taj projekt došao? – pitao je vijećnik Fašaić, kojeg je također zanimalo što je s projektom Poduzetničko-poljoprivrednog inkubatora. – U Dubravi poljoprivredna zadruga svoje proizvode već prodaje trgovačkim lancima. Projekt kod nas i dalje „stoji“, planirano je 250 tisuća kuna u proračunu, vrijeme prolazi, a mi pričamo priče o poljoprivredi, bez da nudimo konkretnu pomoć našim poljoprivrednicima – zaključio je Fašaić.

Denis Kralj:Ove godine održali smo dva sastanka s predstavnicima Hrvatskih cesta; prvi sastanak bio je vezan za kružni tok kod Konzuma, a drugi upravo za autobusna stajališta. Oni ostaju pri tim projektima, projektirat će i izgraditi stajališta, a na tim sastancima definirani su konkretni zadaci Grada Vrbovca vezano uz imovinske probleme. Odradili smo svoj dio i sada je red na njima. Rokove izgradnje kružnog toka i stajališta nažalost još nemamo – pojasnio je gradonačelnik. Govoreći o poljoprivrednoj zadruzi Kralj je izvijestio kako je prema Ministarstvu državne imovine poslan zahtjev da se prostor bivše mješaone stočne hrane u Kolodvorskoj ulici dodijeli Gradu. – To je pogodna lokacija za poduzetničko-poljoprivredni inkubator, koji bi nadamo se olakšao posao našim poljoprivrednicima – rekao je.

Stjepana Tvorića (nezavisni) zanimali su radovi na II. kolosijeku pruge. – Moje prvo pitanje odnosi se na Brčevec i nastavak radova na II. kolosijeku. Naime, pojavom novog podizvođača radovi su se ponovno intenzivirali i najavljeno je zatvaranje prilaza Brčevcu. Nova cesta koja je napravljena, stanovnicima Brčevca jedini je prilaz Vrbovcu i brzoj cesti, pa i željezničkoj pruzi, jer s naše strane ne postoji stajalište, niti je završen pothodnik. Zanima me što će se događati u narednom razdoblju, kako bi se žitelji Brčevca mogli pripremiti za tu situaciju? Tvorića je također zanimalo što je s poduzetničkim inkubatorom. – Projekt je to koji se već duže vrijeme planira u Vrbovcu. U prošlom sazivu Gradskog vijeća donosili smo i odluku o kupnji nekretnine. To je bila dobra ideja, pa me zanima njezina realizacija. Je li taj projekt još uvijek aktivan? – pitao je vijećnik Tvorić.

Gradonačelnik Kralj:  – Trenutno se asfaltira cesta od gradskog groblja prema Kolodvorskoj ulici, znači spoj s nadvožnjakom. Ne znam jeste li vidjeli, no radovi na groblju su jako loše izvedeni, šahte propadaju, rubnjaci su potrgani, asfalt je loše kvalitete. Sada se borimo s izvođačem radova, da nam ne ostavi cestu, koju ćemo mi kasnije morati popravljati o vlastitom trošku. Sada će krenuti radovi na silasku s nadvožnjaka, kod skretanja za Brčevec na jednoj i  Prilesje, Poljanu i Poljanski Lug na drugoj strani. Tražio sam da im se ne izda dozvola za zatvaranje ceste, dok ne nasipaju kamen na cestu između Prilesja i Brčevca – rekao je Kralj dodavši kako s izvođačem pokušavaju dogovoriti da radovi prvo krenu na jednoj polovici raskrižja, pa trek nakon završetka na drugoj polovici. – Moram priznati da je borba s izvođačima radova, nažalost kao borba s vjetrenjačama. Što se tiče inkubatora, to je projekt koji je ostao od prošle vlasti, iskreno dugo vremena nisam znao što s tim. Problem je njegova visoka cijena, riječ je o 20-tak milijuna kuna. To bi za nas bilo veliko financijsko opterećenje, čak i da dobijemo bespovratna sredstva, jer ako prostor ostane prazan, onda Grad plaća penale. U vrijeme kada je taj inkubator bio u pripremi, svi su građani bili u Vrbovcu. Danas je nažalost već puno njih otišlo u Irsku i Njemačku. Projekt koji mi je ostao u nasljeđe nije upotrebljiv, jer mislim da inkubator s 3D printerom nama nije potreban. Više nam treba nekakva sortirnica ili pakiraona. Važno je reći da mi u Vrbovcu trenutno imamo jedan poduzetnički centar, a to je GRADIP, u kojem djeluje već pet tvrtki – zaključio je.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime