Aktualac II. dio: o čišćenju kanala, sudskom sporu s poduzećem Radnik, cijeni odvoza smeća, nogostupu u Luki

0
Komunalac add

Nastavljamo pregled vijećničkih pitanja na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća.

Vjekoslav Smolec (SDP):  – Kakvi su izgledi da se malčiraju kanali na županijskoj cesti od čvora Prilesje prema Poljanskom Lugu? Stižu kiše, kanali su gotovo zatvoreni, dvije godine nitko ih nije kosio, a ako padne kiša opet će ostati nepokošeni. Inače, tim kanalima otječe voda iz Brčevca, Prilesja i kanala koji idu u brzu cestu – rekao je vijećnik Smolec.

Gradonačelnik Denis Kralj potvrdio je da je kanal od Prilesja prema Poljanskom Lugu u lošem stanju. – Iz Županijskih cesta obećali su mi da će navedeni kanal pokositi, ali datum još nisu odredili. Naravno ja ću ih ponovno zvati i inzistirati da se to što prije napravi – obećao je Kralj.

Mijo Mijatović (HDZ):Do sada su staračka domaćinstva i osobe slabijeg imovinskog stanja za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada plaćali 50 posto cijene, a prema novom cjeniku kojeg ste potpisali, sada plaćaju skoro 80 posto. Cijena odvoza otpada za takve kategorije do sada je bila oko 35 kuna, a sada moraju plaćati 50 kuna. Zašto se to dogodilo? Drugo pitanje se odnosi na famozni nogostup u Luki, gdje ste se vi slikali, a nije završen. Pitanje o nogostupu ponovno postavljam jer se tamo nalazi šahta koja je propala, materijal oko nje se urušio. Taj dio trebao je sanirati Komunalac, a trošak pokriti Plin Vrbovec, jer su oni kraj šahte stavljali vodove. Kada će se to popraviti? Ja imam informaciju da je to plaćeno, a radovi još nisu obavljeni – zaključio je vijećnik Mijatović.

Gradonačelnik Denis Kralj:Cjenik za staračka domaćinstva izglasalo je ovo Vijeće pa biste i vi trebali biti upoznati zašto je takav cjenik. Znači, smeće se sada naplaćuje po odvozu i mi vjerujemo da će spomenuta domaćinstva imati samo dva odvoza i samim time i manju cijenu. Međutim i ovo pitanje uputit ćemo direktoru Komunalca i on će vam pismeno odgovoriti – rekao je Kralj. Odgovarajući na drugo pitanje ustvrdio je kako mu je prije dva dana rečeno da je navedena šahta sanirana. – Koliko ja znam taj posao je odrađen – dodao je.

Ivan Svečnjak (SDP) podsjetio je kako je pročelnica Božica Jagoić Tukša na prošloj sjednici vijećnike izvijestila o sudskom sporu koji se vodi između Grada Vrbovca, Zagrebačke županije i RH te tvrtke Radnik d.d.., a vezano uz izgradnju dvorane II. osnovne škole u Vrbovcu. – U međuvremenu sam dobio informaciju da je taj spor okončan pa molim gradonačelnika da nas izvijesti o tome – rekao je Svečnjak.

Gradonačelnik Kralj – Prije dva tjedna dobili smo presudu u kojoj stoji da smo mi, županija i država dužni platiti 800 tisuća kuna plus kamate. S obzirom da je to bilo prije 15-tak godina riječ je o oko 3 milijuna kuna. Tako glasi prvostupanjska presuda na koju se trebamo žaliti ili se treba pokušati s Radnikom iz Križevaca dogovoriti i neku nagodbu postići ako bude potrebno. U svakom slučaju postoji mogućnost da će i drugostupanjska presuda biti nepovoljna i može se dogoditi da se Radnik naplati samo od nas. Preko Fine nam u tom slučaju mogu s računa skinuti tri milijuna kuna i blokirati nas. Povratak tih sredstava od ostalih dužnika (države i županije) može potrajati i dvije godine. Naša nova pročelnica radi na tom slučaju. Mi sada idemo dalje u pravne bitke, ništa nam drugo ne preostaje, ali jasno je kako nam prijeti ovrha za tih tri milijuna kuna – pojasnio je gradonačelnik.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime