Advent u Lonjici počinje koncertom duhovne glazbe

0
Komunalac add

Udruga za promicanje kulture „DUD“, u suradnji s udrugama i poduzetnicima iz Lonjice, organizira bogat program povodom adventa. U sklopu otvorenja Adventa u Lonjici, u subotu, 02. prosinca održat će se koncert duhovne glazbe Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem mo. Josipa degl’Ivellia. Koncert će se održati u Kapeli srca Isusova u Lonjici.

Program koncerta čine skladbe duhovne glazbe različitih stilova, a posjetiteljima će pružiti nezaboravno iskustvo. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

Inače, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osnovan je 11. siječnja 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl’Ivellia i tadašnjeg dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.

Od osnutka zbor je održao više od 170 koncerata i nastupa, a do sada je nastupao u Hrvatskoj (Zagreb, Glina, Pitomača, Grabrovnica, Hrvatska Kostajnica, Samobor, Tuhelj, Gospić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Štafilić, Split, Bakar, Varaždin, Gospić, Rovinj, Zadar, Đakovo, Slavonski Brod, Poreč, Vrsar, Štrigova, Ivanec, Osijek, Vinkovci, Čakovec, Pula, Novigrad i dr.), te u inozemstvu; 2017. u Sloveniji (Stična) i Italiji (Rim); 2018. na Kosovu (Peć, Klina, Priština), u Srbiji (Novi Sad i Subotica). te 2019. u Francuskoj (Pariz). Na prvoj međunarodnoj turneji zbora u Rim (Italija) od 4. do 10 svibnja 2017. godine zbor je održao 5 koncerata i javnih nastupa te otvorio međunarodni ciklus koncerata u organizaciji Zaklade „Domenico Bartolucci“, Ministarstva kulture Republike Italije, Papinskog zbora Capella Sistina, Papinskog vijeća za kulturu i Senata Republike Italije, povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najveći skladatelja crkvene glazbe 20. i početka 21. stoljeća Domenica kardinala Bartoluccia.

Zbor je snimio i izdao 2022. svoj prvi dvostruki CD pod nazivom „50“, kao i nosač zvuka „ELEKTRO GREGORIANA“ 2023. U samo sedam godina od utemeljenja Akademski muški zbor osvaja 1. Grand Prix, 11 zlatnih plaketa, 8 srebrnih, 2 brončane, 1 posebnu plaketu, 1 nagrada HDS za izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja za 2021. godinu, Nagrada za najbolju izvedbu skladbe suvremenog izričaja za 2023., 3 puta je sudionik nadpjevavanja za GRAND PRIX, 4 puta je ukupni pobjednik i 1 put pobjednik u svojoj kategoriji na nekoj smotri ili natjecanju, uzastopno 6 puta je najbolji zbor grada Zagreba te je dobitnik jedne posebne nagrade stručnog ocjenjivačkog suda, a za 2022. godinu osvojio je titulu viceprvaka na državnom natjecanju Hrvatskog sabora kulture u Poreču u rujnu 2022. godine.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime