90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije

0
Foto: Dražen Kopač
Komunalac add

Od 1. siječnja 2022. godine stanovnici Zagrebačke županije mogu računati na kvalitetniju uslugu javnog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. S tim ciljem danas je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s predstavnicima 6 prijevoznika* koji će na 60
definiranih linija u 6 zona godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Odlukom Vlade RH, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a Županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Potpisivanjem ugovora omogućit će se veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačenija cijena karte u svakoj od 6 definiranih zona.

Usluga javnog prijevoza boljka je mnogih županija pa tako i naše, a situacija se dodatno pogoršala spandemijom koronavirusa radi čega su neke linije zbog nerentabilnosti
prestale funkcionirati. Sklapanjem ovih ugovora, nakon 5 godina od siječnja stiže javni prijevoz na Žumberak, a svi koji idu iz Zeline u Dugo Selo više neće morati dva puta presjedati već će imati direktnu liniju koja je usklađena s voznim redom vlakova – pojasnio je Kožić.

Zagrebačka županija prva je u RH krenula s primjenom europskog standarda
rekao je Hrvoje Meštrović direktor tvrtke Meštrović prijevoz d.o.o. pojasnivši kako je i u EU javni prijevoz u ruralnim područjima zbog nerentabilnosti pokriven modelom ugovora o javnim uslugama.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime