75 godina IFD-a Ogranka seljačke sloge Gradečki Pavlovec

0
Komunalac add

Izvorno folklorno društvo Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec u subotu, 24. rujna slavi 75-tu obljetnicu rada. Proslava pod nazivom „Naših 75 godina“ održat će se u domu u Gradečkom Pavlovcu s početkom u 15 sati.

Proslavu smo nazvali „NAŠIH 75 GODINA“ jer, iako se OGRANAK spominje još 1936. godine neprekidan rad teče od 1947. godine. Od tada se njeguju izvorni plesovi, pjesme i narodni običaji gradečkog kraja. Postavila ih je gospođa Sidonija Knežaurek, a mnogo generacija plesača i tamburaša sačuvalo u izvornom obliku sve do danas. Sretni smo što i sada postoje članovi Društva koji će ovaj mali dio kulturnog blaga naše Domovine sačuvati za buduće naraštaje – poručuju iz folklornog društva.

Na proslavi će sudjelovati 4-5 gostujućih skupina folkloraša te domaće društvo, stari članovi i uzvanici (oko 300 osoba ).I ovim putem pozivamo bivše članove, ako bi željeli ponovo zaplesati da se jave voditeljici Gordani Rajtar zbog održavanja probi na broj 091 566 3568. Svakako sa veselimo Vašem dolaskudodaju folkloraši.

Inače, IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec već dugi niz godina njeguje izvorne pjesme, plesove i običaje Gradečkog kraja. – Mnogo generacija se izmijenilo u grupi plesača, tamburaša i ostalih članova u Ogranku i sretni smo što i danas postoje članovi Društva koji će ovaj mali djelić kulturnog blaga sačuvati za buduće naraštaje. Imamo dosta novih članova – djece predškolskog i školskog uzrasta, i zbog njih, da ukažemo na važnost njegovanja kulturne tradicije, odlučili smo, iako su teža financijska vremena, proslaviti naš značajan jubilej, 75-tu obljetnicu rada – istaknuli su iz društva.

Kao njegovatelji izvornog folklora i specifičnih narodnih nošnji od domaćeg platna, koje se ručno sitno rozaju, nastupali su više puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Smotri izvornog folklora u Sv.I.Zelini, na mnogim kulturnim manifestacijama širom Domovine, a 2004. godine na Svjetskom karnevalu kulture u Berlinu.

Nakon svečane smotre folklora, od 19 sati, proslava će se nastaviti zabavom otvorenog tipa za sve koji se s njima žele proveseliti. Za dobru atmosferu i zabavu pobrinut će se grupa Favorit.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime