74. obljetnica oslobođenja grada Vrbovca

0
Komunalac add

U povodu 74. obljetnice oslobođenja grada Vrbovca od nacističkih okupatora, izaslanstvo Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem, vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vrbovca, gosti iz Zagreba i Beograda te građani, položili su danas vijence i zapalili svijeće kod spomenika palim borcima Prve proleterske divizije na gradskom groblju i spomenika žrtvama fašizma u gradskom parku.

Prisutnima je ukratko teške borbe za oslobođenje grada opisao Zdenko Duplančić, živući svjedok tih dana i predsjednik sekcije boraca Prve divizije, istaknuvši da je 7. svibnja 1945. godine slomljen i posljednji otpor neprijatelja i Vrbovec je oslobođen. – U toj je borbi u sam osvit kraja Drugog svjetskog rata poginulo 163 boraca Prve proleterske divizije. Ovo mjesto pamtim kao mjesto mog ponovnog rođenja jer sam ostao živ – rekao je Duplančić.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vrbovca Mario Jarki izrazio je zadovoljstvo ponovnim oživljavanjem tradicije odavanja počasti poginulim borcima i žrtvama fašističkog režima. –Zadaća ovih komemoracija je osigurati da se mračna prošlost ne ponovi. Antifašizam nije prošlost, već sadašnjost i budućnost jer na njegovim su temeljima izgrađeni i temelji današnje Europe i svijeta – poručio je Jarki.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime