700 kuna po gnijezdu bijele rode

0
Komunalac add

Desetu godinu za redom Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2018. godini“ na području Županije. Ovim projektom se vlasnicima ili korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Time se štite bijele rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima, čime Hrvatska može postati prepoznatljiva u Europi kao turistička destinacija s posebno očuvanim prirodnim vrijednostima – stoji u priopćenju Javne ustanove Zeleni prsten. Proteklih devet godina provođenja projekta na području Zagrebačke županije isplaćeno je preko 500.000 kuna za održavanje krovišta vlasnicima kuća, gospodarskih objekata, škola, vatrogasnih doma, crkvi, i sl. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

Vlasnici/korisnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu, trebaju do 20. kolovoza 2018. kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda.

Za ostvarivanje naknade u projektu potrebno je na adresu JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor dostaviti  sljedeću dokumentaciju:

  • izjava za potrebe provedbe projekta – ispuniti i potpisati
  • suglasnost o korištenju podataka za potrebe projekta
  • preslika vlasničkog lista ili drugog dokumenta kojim se dokazuje vlasništvo/korištenje objekta
  • preslika broja tekućeg računa (IBAN).

Korisnici koji su do sada sudjelovali u projektu i primali naknadu, a ove godine nisu potpisali izjavu prilikom terenskog obilaska djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten, molimo da nas kontaktiraju na telefon 6111-552 ili putem e-pošte: info@zeleni-prsten.hr.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Hvala stanovnicima Zagrebačke županije na brizi i očuvanju ove posebne vrste – poručuju iz Zelenog prstena.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime