“60 godina zajedno” – obilježavanje bogate povijesti rada POU Vrbovec

0
Komunalac add

Povodom obilježavanja 60 godina rada Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec sutra će u izlozima vrbovečke knjižnice biti postavljena izložba pod nazivom „60 godina zajedno“. Autorice izložbe su ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj i Mirjana Ivanušić, a izložbu će građani moći pogledati do 25. veljače 2021. godine. Zbog epidemioloških mjera službenog otvorenja izložbe neće biti.

Ove godine 60. obljetnicu rada obilježit ćemo izložbom fotografija uz nekoliko kratkih crtica koje su nužne kada su takve obljetnice u pitanju. Osim fotografija bit će postavljeni i predmeti te filmovi kroz koje će se građani moći prisjetiti raznih događanja u učilištu, a vjerujem i nasmijati nekim situacijama. S obzirom na epidemiološke mjere, nismo u mogućnosti proslaviti obljetnicu u našoj maloj galeriji kako smo i planirali, ali smo zaključili da je bolje i ovako obilježiti bogatu povijest rada učilišta nego nikako – istaknula je ravnateljica POU Vrbovec Sanja Prijatelj.

Inače, Pučko otvoreno učilište Vrbovec osnovao je Narodni odbor općine Vrbovec 18. veljače 1961. godine kao Narodno sveučilište Vrbovec. Godinu dana kasnije Učilište dobiva uknjižbom Narodnog odbora općine Vrbovec na korištenje zgradu u kojoj i danas djeluje, a u njoj su prije radili članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Petar Zrinksi”, DVD-a Vrbovec, Obrtničke zadruge Vrbovec te sportskog društva Sokol.

U sastavu Učilišta od samih početaka radila je knjižnica i kino, provodilo se obrazovanje odraslih, prekvalifikacije, dokvalifikacije, osposobljavanja i raznovrsni tečajevi.

Školske godine 1965./66. s radom počinje Osnovna glazbena škola kao područno odjeljenje Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Bjelovara. Godine 1980. Osnovna glazbena škola Vrbovec verifikacijom svojih programa postaje podružnica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Autoškola počinje s radom 1968. godine.

S povećanjem djelatnosti i broja korisnika, povećavaju se i prostorne potrebe. Godine 1986. Gradsko poglavarstvo daje na korištenje i upravljanje Učilištu Likovnu galeriju Vrbovec i Dvorac Patačić. Likovna galerija Vrbovec dijelom je uređena prikupljenim  sredstavima s aukcije slika koju su organizirali Likovna udruga Vrbovec i Učilište, a veliku je ulogu u ovoj akciji imao pokojni velikan hrvatske naive Ivan Rabuzin.

Godine 1997. odredbom Zakona o pučkim otvorenim učilištima, Narodno sveučilište Vrbovec mijenja naziv u Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime