60 godina Lovačkog društva “Fazan” Lonjica

0
Komunalac add

M.P.

Lovačko društvo “Fazan” Lonjica proteklog je vikenda proslavilo 60. obljetnicu osnutka i kontinuiranog djelovanja. Svečana sjednica održana je u lovačkoj kući društva u Lonjici. Predsjednik Ivan Gereci govorio je o povijesti društva, istaknuvši kako su društvo 1956. godine osnovala 23 lovca. Kroz društvo je prošlo ukupno 115 lovaca, a danas je ih učlanjeno trideset dvoje. 

Njihovo lovno područje površine je 3.200 hektara, a nedavno su izgradili objekt za rasjecanje i čuvanje divljači. Lovci postižu velike uspjehe u streljaštvu.

– Streljaštvo u našem društvu ima dugu tradiciju. Na Matujcovom vrtu, na kolcu i federu 1960. godine lovci su počeli gađati leteće mete. U razdoblju od 1987. godine do 2015. godine osvojili smo puno medalja. Osvojeno je ukupno 14 prvih mjesta, 20 drugih i 28 trećih na raznim natjecanjima diljem sjeverozapadne Hrvatske. Lovni ured Vrbovec prošle nam je godine prepustio prijelazni pehar ureda, koji nam je došao u trajno vlasništvo nakon što smo tri uzastopne godine bili prvi – rekao je Gereci. 

Potpredsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Robert Đuranec lovcima je dodijelio nagrade. Odlikovanja trećeg reda dobili su Dario Brezarić i Ivan Rakiževec, dok su odlikovanja drugog reda primili Dragutin Jagatić, Alojz Geceg, Ivan Solarić, Vladimir Kos, Branko Geceg, Vladimir Peršun, Branko Rakiževec i Slavko Antolković. Nakon svečane sjednice, održana je promocija monografije „Fazanovih 60 godina uspješnog leta 1956.-2016.“ autora Dragana Vickovića. 

Knjiga je kolektivno pamćenje o vremenu o kojem govori. Pisati o 60 godina lovačkog društva bio je izazov, akteri su živi, a svatko od njih ima svoje viđenje i svoju istinu. Lovci dišu kroz Lonjicu, stoga monografija donosi najvažnije informacije o ovom mjestu – postanku, kapelici presvetog srca Isusova, osnovnoj školi, vatrogascima, nogometašima i HKUD-u Slavko Kolar – zaključio je Vicković. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime