50 godina PŠ Banovo

0
Komunalac add

M.K.

Područna škola Banovo jučer je proslavila je 50 godina rada. Djelovanje škole u tom je kraju inače već započelo 1857. godine, ali u Lovrečkoj Varoši. Škola je potom 1911. započela s radom u Lovrečini Gradu, gdje su nastavu vodile redovnice milosrdnice, da bi svoju konačnu lokaciju dobila 1965. godine kada je premještena u Banovo.

Prvi učitelji PŠ Banovo bili su Anđela Bubnjar i Ivan Baranašić, nakon kojih su se izmjenjivali Marija Happ, Josip Prša, Zora Kalić, Vesna Drvenkar, Renata Strott, Nevenka Hršak, Gordana Koprić, Tatjana Kobija, Kristina Ivančić, Daria Hrgić i Nikolina Leščić. Današnja postava su učiteljice Nikolina Hudec Crnčić, Andrea Štajminger i Tea Jagatić, koje brinu o školovanju 17 učenika u dva kombinirana razredna odjeljenja. Povijest škole obilježilo je i pokretanje školske kuhinje 1985. godine, kada je osnovano i društvo „Naša djeca“ Banovo. Deset godina kasnije obnavlja se prostor  školske kuhinje, 1998. godine uvedeno je plinsko grijanje, 1999. prostorije nekadašnjeg učiteljskog stana prenamijenjene su  u blagovaonicu i zbornicu, dok je 2002. školi  doniran namještaj s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Obnova škole nastavlja se i dalje, a na tome aktivno rade ne samo djelatnici, već i sami roditelji i mještani. Posljednja akcija u nizu je izgradnja prilaza školi, te manjeg vanjskog igrališta, sve u izvedbi roditelja, a pod pokroviteljstvom Grada Vrbovca.

Ravnatelj I. osnovne  Žarko Popović na proslavi je naglasio kako je 50 godina u životu čovjeka puno, ali u životu postojanja škole je prava mladost. Posebno je zadovoljan što je školi uspjelo opstati i ostati centrom života svog mjesta. Da nije bilo roditelja, kaže Popović, škola sigurno ne bi izgledala ovako uređeno kao što izgleda danas.

Okupljenima se obratila i zamjenica gradonačelnika Marijana Juršetić Kotarski, te je čestitala svima koji su uključeni u rad škole poručivši da je uvjerena kako ovakvom sinergijom mogu zadržati kvalitetu rada, te kako su uspjesi brojnih učenika dokaz da i državne škole imaju obrazovnu kvalitetu, koja se uspješno može natjecati s onim privatnog karaktera. Tu je tvrdnju potkrijepio i akademski kipar Mate Turić koji je kao bivši učenik PŠ Banovo u školi postavio još jednu samostalnu izložbu. Od poznatijih uspješnih učenika istaknuti su i doktor znanosti Ivan Koprić, te biskup Ivan Šaško.

Proslavu su uveličali i brojni gosti za koje su učenici pripremili kulturno-umjetnički program i to nastup zbora i malih folkloraša, dva igrokaza, te zumba plesnu točku  dok su učionice, uz radove Mate Turića, zauzele izložba o povijesti škole, te ona učeničkih radova.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime