50 godina Glazbene škole u Vrbovcu

0
Komunalac add

Glazbena škola u Vrbovcu nizom je koncerata u travnju obilježila 50 godina svog postojanja. U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec koncerte su održali bivši i sadašnji učenici, te nastavnici škole. Otvorena je i izložba fotografija iz povijesti škole u predvorju dvorane, te organiziran Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su se posjetitelji mogli upoznati s radom škole, instrumentima, nastavnicima i učenicima. Obilježavanje velikog jubileja završava 13. lipnja za kada je najavljena promocija monografije „Glazbena škola u Vrbovcu“ čiji su autori Sanja Prijatelj i Franjo Simić.

Rad i djelovanje Glazbene škole kroz pola stoljeća obilježilo je odrastanje i školovanje brojnih generacija učenika iz Vrbovca i okolice. Osnovno glazbeno obrazovanje započelo je u Vrbovcu davne 1965. godine kada je u prostorijama Narodnog sveučilišta organizirano učenje harmonike koje je tada pohađalo 12-oro učenika. Škola je u sklopu sveučilišta, a kasnije Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, djelovala sve do rujna 2014. godine, kada postaje Glazbeni odjel II. Osnovne škole Vrbovec. 

Nastavnik tambure Zlatko Farszky u školi radi već 24 godine, a bio je učenik druge generacije:

– U početku je to bilo na nivou tečaja. U Glazbenu školu krenuo sam prije 49 godina, u to je vrijeme bila samo harmonika, a kasnije su uvedeni drugi instrumenti. Ideja za osnivanjem tamburaškog odjela pojavila se 1992. godine. Puno je sjećanja, događanja, nastupa, uspjeha, problema i seljenja u učionice. I danas je prostor skučen, ali su uvjeti puno bolji nego u počecima – priča Farszky.

Hrvoje Herček također je prošao glazbeni put od učenika do nastavnika škole. Od 2000. godine predaju trubu, te vodi Dječji zbor Plavi mjesec.  

– Od malih nogu sam vezan uz Vrbovec i glazbu, a danas mi je užitak raditi sa svojim kolegicama, nekadašnjim učiteljicama Ružicom Vidiček i Mirjanom Margetić. Ponosan sam što je zbor Plavi mjesec nastupio u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, po prvi put u povijesti škole. To djecu jako veseli, dodatan je to kreativni rad, a svi zajedno radimo na interesu mladih za glazbom i promociji glazbenog obrazovanja – kaže Herček.

Danas je u školi 138 učenika i 13 nastavnika u 4 odjela: harmonikaškom, tamburaškom, klavirskom i puhačkom. Učenici postižu zapažene uspjehe na natjecanjima.

– Ove godine dvoje učenika se plasiralo na 54. državno natjecanje u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Druge nagrade osvojili su Domagoj Mance i Bruna Žagar. Koncerti naših učenika postaju tradicionalni, pa tako svake godine pripremamo polugodišnji i završni koncert, Klavirijadu i Koncert pod maskama – kaže voditelj škole Tomislav Previšić.

Ravnateljica II. Osnovne škole Vrbovec Edina Operta ističe kako Glazbenu školu pohađaju talentirani učenici koji vole glazbu.

– Uvjeti za glazbeno obrazovanje su se poboljšali, a ulažemo puno truda u pridobivanje nove generacije učenika. Vjerujem da će u školi biti još puno glazbenih uspjeha – zaključuje Operta.

Najesen kreću upisi u prve razrede Glazbene škole, pa iz škole pozivaju sve roditelje da upišu djecu, jer glazba, osim što potiče razvoj kreativnosti, popravlja raspoloženje i usrećuje!

 

Foto Videomix

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime