42 godine od strahovitog sudara zrakoplova iznad Vrbovca

0
Komunalac add

Četrdeset i dvije su godine prošle od strahovitog sudara zrakoplova iznad Vrbovca. Na današnji dan, 10.rujna 1976. dogodila se najteža zrakoplovna nesreća u hrvatskom zračnom prostoru i jedna od najtežih u svijetu. Iznad Vrbovca, na visini od 10 tisuća metara sudarili su se zrakoplovi Inex Adria Avioprometa i British Airwaysa. Poginulo je ukupno 176 osoba – svih 162 putnika i 14 članova posade iz oba zrakoplova.

Do nesreće je došlo zbog pogreške Kontrole zračnog prometa u Zagrebu. Kasnije su stručnjaci utvrdili da se zrakoplovna nesreća mogla izbjeći da su kontrolori leta samo koju sekundu ranije javili jednom od zrakoplova da se ne podiže.

Nakon sudara svjedoci koji su stigli na mjesto nesreće, na polju nedaleko od Gaja, pričali su o potresnim prizorima koje su tamo zatekli.

Podsjetimo, na 40. godišnjicu tragedije mjesto nesreće posjetila je obitelj stradalog britanskog putnika Edwarda Charltona. Uz predstavnike Grada Vrbovca i britanskog veleposlanstva, položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu pada zrakoplova.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime