22. izložba vina vrbovečkog kraja

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga vinogradara i vinara održala je 22. izložbu vina vrbovečkog kraja u Vinskom domu u Vrbovcu. Pokrovitelji izložbe bili su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec. Na izložbi je bio nazočan i predsjednik Udruge vinogradara i vinara Brenta iz Ivanić-Grada Tihomir Tkalčić.

Martina Pankretić je vodila ceremonijal proglašenja najboljih vina. Sve nazočne vinare, vinogradare, goste i ljubitelje dobre kapljice uvodno je pozdravio utemeljitelj i prvi predsjednik Vrbovečke udruge vinogradara i vinara Zlatko Kuten. Sadašnji predsjednik Antun Tuna Štanfel je naglasio da prošla godina nije bila uspješna s obzirom na elementarnu nepogodu, tuču koja je pogodila vrbovečki kraj 13. srpnja. Međutim, naši su se vinari snašli za dobru kapljicu pa su naša vina i dalje zavidne kvalitete te mogu ravnomjerno konkurirati vinogradarima iz drugih gradova Zagrebačke županije i šire. Josip Bešen je recitirao pjesmu posvećenu 30. obljetnici osnivanja udruge, koja glasi:

Vrbovečka udruga vinogradara i vinara

Prije trideset godina Udruga je postala,

tome u čast ova je pjesma nastala.

Kaj se i kakdelačezcele lete,

vinogradari žele da se svi podsjete.

Vincekovo je najveća manifestacija naša,

priziva se godina dobra, puna kupica i čaša.

Za druženje i zabavu održava se “Vinski bal”,

tko propusti starogradske pjesme nek mu bu žal.

Na skupštini se pripovedakak se delalo,

i v novom letu, kaj se bu se događalo.

Na nivou grada i županije je ocjenjivanje vina,

najviše medijana i nagrada osvaja graševina.

 

Gradonačelnikovo vino na izložbi se proglašava,

uz dobru se hranu, kvaliteta naglašava,

Kaj i kak su od navek pili naši stari,

znaju dokazati naši vredni vinogradari.

Na izlete se išlo u Slavoniju, Međimurje,

v Zagorje, širem lepe naše i na Primorje.

Biškup, kum, kuma i zvonar delaju celi dan,

za slavu mladoga krštenika moraš biti nakresan.

Kušanje mladih vina proba se preventivno,

ocjena, nalaz i mišljenje daje se informativno.

Za Advent gulaš, grah, kobase i gemišt,

uz pajdašiju i kuhano vino, bolje nego ništ.

Stručnjaci su na predavanjima dali puno znanja,

kak bi zaštitili lozu i za vino, dobili priznanja.

Grad je pomogel Vinski dom urediti,

aktivnost članstva još više unaprediti.

Pitomo vinogorje šireg vrbovečkog kraja,

vinogradare, vinare i podrumare spaja.

Ocjenjivanje prispjelih 111 uzoraka vina održano je 19. svibnja 2024. godine.

Izložbu je otvorio vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj koji je zaželio puno uspjeha na razvoju vinogradarstva i vinarstva na vrbovečkom području te naglasio da su ovogodišnje nagrade odraz truda i strasti, a svaka kap vina simbolizira savršen spoj tradicije i inovacije. Na izložbi su podijeljene 22 zlatne, 46 te 31 brončana diploma. Podijeljene su i tri za sudjelovanje te jedna velika zlatna diploma. Dodjelu diploma i priznanja izvršili su gradonačelnik Denis Kralj i predsjednik Antun Tuna Štanfel. Velika zlatna diploma bila je dodijeljena Mariju Periši za traminac.

Zlatne diplome primili su: Ivica Maduna (graševina), Andrija Korenika (graševina), obitelj Srdojević (chardonnay), Ivica Petek (traminac), Antun Korenika (graševina), Kristijan Štefanac (rizling rajnski), obitelj Srdojević, (mješavina bijela), Zoran Grbić (graševina), Tihomir Tkalčić (škrlet), Nikola Svilić (škrlet), Perica Grozdić (mješavina bijela), Mladen Barbir (mješavina bijela), Zoran Grbić (mješavina bijela), Željko Dugac (graševina), Ivan Dobrica (graševina), Ivan Crnković (graševina), Ivica Brekalo (graševina), Antun Korenika (frankovka), Željko Frljak (mješavina bijela), Mario Periša (mješavina bijela), OPG Dubravec (graševina) i Andrija Korenika (graševina). Za gradonačelnikovo vino u 2024. proglašen je traminac Ivice Peteka poznatijeg kao „Pošteni Ivo“.

Ceremonijal proglašenja najboljih vina uveličali su članovi i tamburaški sastav HKUD-a Petar Zrinski, dok je vrbovečki sastav Svit oduševio sve prisutne kajkavskim i vinogradarskim popevkama. Organizator je poslije proglašenja organizirao domjenak u prostoru Vinskog doma uz degustaciju nagrađenih vina.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime