200 godina stara platana u perivoju biskupskog dvorca u Gradecu

0
Komunalac add

U Gradecu su ovih dana započeli radovi na uređenju i sanaciji perivoja i biskupskog dvorca. Iako je Općina Gradec i ranijih godina održavala okoliš dvorca, sada je započeo opsežniji projekt na uređenju ovog vrijednog spomenika kulture, jer je u jesen 2019. godine Općina dobila koncesiju za korištenje dvorca narednih 30 godina.

Inače, gradečki biskupski dvorac spominje se u prvoj polovini 15. stoljeća kao jedna od pograničnih tvrđa koja je štitila od napada Turaka. Kada je 1755. godine izbila seljačka buna ispod Kalnika, biskupski je dvorac zauzet i spaljen. Nakon toga, na istom mjestu i postojećim temeljima stoji još danas biskupski dvorac Gradec. Dao ga je izgraditi biskup Maksimilijan Vrhovac 1821.-1822.

Posebnu vrijednost ima perivoj oko dvorca, koji je evidentiran kao kultivirani krajobraz i osobito vrijedan predio. Dakle, radi se o lijepoj parkovnoj površini koja okužuje staru kaptolsku kuriju-biskupski dvorac, pored župne crkve i župnog dvora. Perivoj je podignut početkom 19. stoljeća i u njemu se nalaze vrijedni primjerci platane, jasena i tise koji potječu još iz 1828. godine. Također, prisutni su i drugi lijepi primjerci omorike, tuje, lipe, breze, smreke, običnog bora, jablana, sremze, javora itd.

Ipak, najznačajniji primjerak je platana stara gotovo 200 godina, njen promjer iznosi preko 150 cm, a nalazi se u samom središtu perivoja biskupskog dvorca. Posađena je u vrijeme podizanja perivoja, 1828. godine, kao i bijeli jasen, zvani još žalosni jasen, iz porodice Pendula koji ima specifične povijene grane.

Na opisani perivoj nadovezuje se reprezentativni park ispred ulaznog pročelja Župnog dvora koji je formiran paralelno s gradnjom dvora, a ucrtan je još kod prve katastarske izmjere Gradeca 1858. godine.

Raznolikost i mirnoća te očuvanost ove prirodne baštine daju Gradečkom kraju prepoznatljiv i privlačan ugođaj.

Tekst pripremila: Ana Marija Ambrušec, mag. hist.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime